Строителят на зоопарка осъди пак Община Пловдив

Автор: Благовест Андонов 6270
Строителят на зоопарка осъди пак Община Пловдив

Фирмата строител на зоопарка „Запрянови – 03” осъдиха Община Пловдив да им заплати над 150 000 лева заради ремонта на Цар-Симеоновата градина. Казусът е аналогичен със спора за зоокъта, като фирмата са поискали от градските власти да им се платят дейности, които не са били описани в първоначалния договор, както и в последващите анекси.

Ремонтът на централния градски парк стартира през 2012 година, като фирмата победител бе именно „Запрянови – 03”, а цялата сума бе около 14 млн. лева, като близо 5 млн. лева от тях бяха от ОП „Регионално развитие”, припомня TrafficNews.bg.

Първоначалният проект включваше направата на подземен паркинг под Пеещите фонтани, но след протести, тогавашният кмет Иван Тотев се отказа от намерението. В последствие бе направена и корекция на проекта. Така според частната фирма те са извършили допълнителни дейности за 197 000 лева. Те не са били част от първоначалните количествено-стойностни сметки, но са били описани в приемателните протоколи. Въпреки това градските власти са отказали да ги платят. Освен тази сума от „Запрянови – 03” са поискали и 60 000 лева обезщетение заради забавянето на плащането.

Съдът е приел жалбата на асеновградската фирма и е постановил, че допълнителните СМР-та са установени като реално извършени в протоколите, макар да не са били заложени в първоначалните КСС-та.  Поради това съдът е постановил да се изплати 116 000 лева за допълнителни дейности и 35 000 лева за забавянето на плащането.  Община Пловдив ще трябва да заплати и 22 750 лева разноски по делото на компанията. Решението не е окончателно и може да се обжалва в Апелативен съд.

Казусът с зоопарка е почти идентичен. Там „Запрянови – 03” също твърдят, че са извършили допълнителни дейности  В Окръжен съд постановиха, че Община Пловдив ще трябва да плати над 550 хил. лева на „Запрянови – 03”, като от тях 127 000 лева са лихви за забавени плащания.  Второто решение обаче бе, че градските власти не трябва да плащат исканите от фирмата дейности за 392 995 хиляди лева, както и 119 хил. лева лихви по тях. Те са за непризнати строителните дейности по зоокъта.

Разликата между двата казуса е, че Община Пловдив не е приела тези дейности за зоопарка, а за Цар-Симеоновата градина го е сторила.

Все пак последната дума има Апелативен съд за зоопарка, като първото заседание е в края на месец май.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина