Собственичката на строежа върху тротоара в Стария град: Никой не е над закона, аз съм го спазила

Автор: Валерия Василева 7944
Собственичката на строежа върху тротоара в Стария град: Никой не е над закона, аз съм го спазила

"Относно твърденията на хората, бих искала аз да ви попитам: Кой определи, че се заема част от улицата? Това са границите на имота и те винаги са били такива. Агенцията по вписвания е публичен регистър и всеки един би могъл да направи проверка преди да се изсипват клевети и неверни твърдения! Подложени сме системно на проверки от контролиращите органи, които не са констатирали нито едно несъответствие на обекта! Проекта се изпълнява съгласно всички изисквания и нормативи! Всеки един проект в Старинна градска част задължително се съгласува в Министерството на културата! Да, проекта е съгласуван и одобрен“, това каза Живка Попова - собственичката на новостроящата се къща в Стария град, чиито граници занимаха и възмутиха широката общественост през последните часове.

Припомняме, че строежът на къщата в сърцето на Стария град на Пловдив, стъпил върху зона, която до скоро бе тротоарна, вълнува активно културната общност под тепетата. Вчера граждани започнаха масово да споделят няколко снимки от въпросния обект в интернет, като всички изразиха възмущение и кръстиха казуса „Изяждането на един тротоар".

Попова закупува имота с площ от 197 кв.м. през 2014-а година от частни лица, водили дела с Община Пловдив. Към нотариалния акт е приложена скица, издадена от "Служба по геодезия, картография и кадастър - гр. Пловдив" на 19.12.2012 година, която е завера през същата 2014-а година. На скицата линиите на трите съседни обекта са изнесени, каквито са и към момента. До скоро парцелът беше обвит в бурени, затулен от боклуци и една бяла ограда. Той не веднъж е ставал свърталище на бездомници и наркомани, като миризмата от него не бе най-примамливата за туристите и гостите на Пловдив. На нейно място Попова реализира строеж на къща изцяло във възрожденски стил, чиито проект бе предоставен на медията ни:

Още вчера ви разказахме, че кметът Георги Стаменов обясни за TrafficNews.bg, че въпреки, че за всички бъдещата къща се изгражда върху тротоар и улица, то това не е така по документи. Строежът е в рамките на частен парцел, като фасадата му е на регулационната линия. Тоест, че всичко е законно и нарушения няма!

Строителните книжа, разрешение и одобрение на проекта са издадени от голяма община, като проектът е съгласуван и одобрен и от Националния институт за недвижимо културно наследство. По закон, тъй като инвестиционното намерение за строителство касае терен в защитената зона на "Старинен Пловдив", то задължително минава НИНКН. Експертите нямат възражения!

 „Определени хора търсят под вола теле от месеци и след като не успяха да го намерят се опряха на социалните мрежи. Мнението на всеки един гражданин и пловдивчанин наистина е важно и ценно. Казвам това в качеството си на кореняк пловдивчанка, но никой не е над закона. Същият, който аз съм спазила до последната буква“, коментира Попова.

На метри от въпросният строеж се намира сградата на Художества галерия "Възраждане", която също е "убила" своя тротоар. Улицата е същата, устройствения план е същия, регулационните граници са същите. Отсрещният тротоар е запазен, макар че ъгълът на къщата, намираща се там е не малко препятствие, което се показва и от наранената му форма.

"Запознат съм с казуса, през последния 1 месец имаше няколко запитвания за строежа на ул. "Стоян Чалъков". Документацията е в Голяма Община, където е издадено строителното разрешително. По документи всичко е изрядно и няма нарушения, тъй като това е частен имот. По план улицата в този участък се стеснява, така че това на практика не е тротоар", обясни районният кмет на "Централен" Георги Стаменов. Той подчерта, че и заведението с маси върху тротоара, малко по-надолу на улицата, съществува при същите условия, тъй като и при него регулационната линия е изнесена напред.

Така на база устройствен план, регулационни граници и частна собственост, всички институции на всички нива са категорични, че нарушение няма. Което от своя страна е удостоверено с подпис и печат на строителното разрешително и съответните действия по реализиране на проекта.

Въпросният тротоар, който разбуни духовете сред пловдивчани, не съществува от Кадастралната карта от 2000-ата година, която пък карта е директно копие на тази от 1975 година.  За това засвидетелства категорично омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов:

"По този случай имахме сигнал от гражданин в средата на февруари. Направихме спешна проверка и се изискаха документи. Строежът в тези граници спазва действащата в момента регулация, която наистина отнема целия тротоар и част от улицата. Освен това настоящият строеж има всички необходими строителни книжа. И Нямам в предвид електронния кадастър, а кадастралната карта от 1975 г. Тази, която е от 2000 година само потвърждава границите от 1975 г. и строежът следва тези граници.", обясни Стаматов. Той обясни, че електронният кадастър не е сигурен източник на информация, а има по-скоро информативен характер.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина