Складът на Сточна гара оцеля заради липсващ документ, министър Банов спря събарянето

Автор: Мария Луцова 4739
Складът на Сточна гара оцеля заради липсващ документ, министър Банов спря събарянето

Липсваща заповед кмета Иван Тотев по Закона за културното наследство спря събарянето на тютюневия склад на бул. „Христо Ботев” и ул. „Авксентий Велешки”.  Тя  е задължителна, защото сградата се намира в историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив” – „Система от улични ансамбли в по ул. „Иван Вазов” и ул. „Цанко Дюстабанов” и има защитен статут като групов паметник на културата. 

Въпреки че още преди седем часа в района бе пълно с полиция, работници и тежка техника, събарянето така и не започваше. Всички очакваха решението на специалната комисия, свикана, за да реши съдбата на зданието. 

Лично Боил Банов се е разпоредил на РДНСК да спре събарянето, докато не бъде издаден въпросният документ. Нещо повече - министърът на културата е поискал да се съобразят с изискването да бъде запазена част от фасадата на сградата.

Както още вчера писахме,  между констативния протокол на специалната комисия с експерти от Министерство на културата, местни представители на НИНКН, РДНСК,  местна администрация и Националния институт за недвижимо културно наследство в София има разминаване. 

Комисията, работила на място в сградата, препоръча съхраняване на част от фасадата – 10 метра, докато в писмото на НИНКН единственото изискване е: „новото строителство да се съобрази с културно историческата и етно-културна специфика и архитектурно-художествения образ на околната застройка, както и с функционалния и смислов контекст на прилежащата среда, изведен на базата на общата градоустройствена идея за опазване и развитие на зоната, а за територията в обхвата на груповите паметници на културата и с индивидуалните режими и тяхното опазване”. се още никой не е обявил официално какво се случва, защото комисията продължава да работи на място.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина