Ще дерайлира ли „влакът” върху Пешеходния мост в Пловдив? Общината с шанс да го преобрази

Автор: Благовест Андонов 12381
Ще дерайлира ли „влакът” върху Пешеходния мост в Пловдив? Общината с шанс да го преобрази

Община Пловдив има уникалния шанс да си върни стопанисването на Пешеходния мост и да смени меко казано неуместната му визия.  Кметът на район „Централен” Георги Стаменов е проучил възможността за това, като дори е водил разговори с  Българска банка за развитие (ББР), която купи фирмата концесионер на съоръжението.

През 2018 година  държавната банка купи фирмата „Търговски център Марица” ЕООД на Денис Бареков.  Концесията бе заложена пред ББР през други дружества на Бареков за 2,5 млн. евро.  Към днешна дата именно банката стопанисва съоръжението, като получава наемите и изплаща концесионните си задължения.  

„Водихме разговори с банката за придобиването на фирмата, съответно и стопанисването на Пешеходния мост. Те са готови да я продадат за 4,3 млн. лева, като разсрочат плащането за 10 години. Това означава по 430 хил. лева на година, което е напълно във възможностите на Община Пловдив”, каза Георги Стаменов. Той ще представи идеята пред кмета Здравко Димитров и след това ще се вземе решение как да се процедира. 

Идеята е не просто Община Пловдив да започне да взима наемите от магазините, а да преобрази целия мост, като го направи предпочитано място за пловдивчани и гостите на града, които да се наслаждават на гледката към Марица.

„Имаме идея да се направи цялостен проект за моста, като част от търговските обекти в центъра му  се премахнат, а там да се обособи място за отдих с изглед към реката. Също така да се направи кафене и атракции, които да бъдат за пловдивчани. Реално няма друго безопасност и приятно място, от което пловдивчани да виждат реката от различна перспектива освен от бреговете”, каза Стаменов. Според него част от търговските обекти могат да са запазят, а цялата визия на моста да бъде сменена и той се открие в централната му част.  Докато самият проект се реализира пък Община Пловдив ще събира приходите от наемите, които ще отидат за изплащането на вноските към банката. ББР предпочита да даде моста именно на Община Пловдив, а не до го препродава на други частни фирми.   

 Това на практика изглежда и единственото решение, за да може Пешеходният мост да получи адекватна визия, тъй като с изминаването на всяка година, той все по трудно се вписва в обкръжаващата го среда. Концесията на моста бе подписана през 2001 година, като тя е със срок до 2036 година. Ако Община Пловдив откаже да придобие фирмата и след това да развали концесията, това означава, че поне още 15 години Пешеходният мост ще се извива като объркал пътя си влак над вечната Марица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина