Сбогом на тютюневия склад на Сточна гара! Багери го сриват със земята

Автор: Plovdiv Now 6168
Сбогом на тютюневия склад на Сточна гара! Багери го сриват със земята

Някогашният тютюнев склад на ъгъла на улица "Авксентий Велешки" и булевард "Христо Ботев" в Пловдив ще бъде съборен от собствениците на имота. Багерите ще влязат в имота през уикенда, като сградата ще бъде изравнена със земята. 

Припомняме, че дългогодишната сага със старинната сграда, която от години е в много лошо състояние, приключи.  Заради това да не падне мазилка или тухла, което се е случвало, тя е обезопасена с метални ограждения. Освен това, складът няколко пъти горя.

На мястото на опасната сграда ще бъде построена нова, като съответно ще бъде спазен архитектурния облик на цялата зона.

Във връзка със събарянето на бившия тютюнев склад се въвежда временна организация на движението.

На 27 и 28 юли (събота и неделя) се затваря северното платно в участъка от кръстовището с улица „Авксентий Велешки“ в посока запад – до края на предвидената за разрушаване сграда. Движението ще се извършва двупосочно в южното платно на булеварда. На 29 юли (понеделник) затворена ще остане само крайната дясна лента на северното платно.

Шофьорите на автобусите от градския транспорт са предупредени да карат бавно и внимателно. От общинското предприятие призовават за повишено внимание всички участници в движението.

Порутената сграда оцеля досега заради спор между съсобствениците. Единият от тях завежда дело с мотив, че неговата част от имота е ипотекирана и при събарянето банката ще направи кредита му изискуем. С решение на Административен съд - Пловдив събарянето е спряно.

Тютюневият склад не е паметник на културата, той е част от историческата зона Филипопол - Тримонциум -Пловдив, заключена между бул. "Христо Ботев", "Авкс. Велешки", Иван Вазов" и автогара Юг.  Складът има трима съсобственици. "Сградата е опасна", категорична е Лиляна Моравенова, чиято фирма още през 2008 г. е съборила покрива. Тя притежава най- голяма част от имота. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина