Сагата за склада “Oриент табако“ пак влиза в съда

Автор: Plovdiv Now   4306
Сагата за склада “Oриент табако“ пак влиза в съда

Административният съд  върна делото за глобата за безстопанственост на собствениците на склада Ориент Табако на Районния съд в Пловдив.  Фирма „Одрин 8” бе санкционирана с Наказателно постановление от 20 февруари тази година от заместник-министъра на културата с 28 000 лв., защото не е изпълнено разпореждането за укрепване и възстановяване на фасадата на склада. Според документа, издаден от културното ведомство, собствениците са имали срок до юни 2017-а, за да изпълнят укрепителните и възстановителните мерки.

Инвеститорите от фирма „Одрин 8” обжалваха наказателното постановление и Районният съд в Пловдив се произнесе в тяхна полза с аргумента, че в хода на административно-наказателното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Като такова е посочено, че според закона, когато с едно деяние са извършени няколко административни нарушения или едно и също лице е извършило няколко отделни нарушения, наложените наказания се изтърпяват поотделно за всяко едно от тях.

В заповедта на Културното министерство са вменени две задължения на дружеството жалбоподател -  първото е да внесе за съгласуване инвестиционен проект,  а второто се изразява във възстановяването на сградата в предишния й вид. Изводът на съда е, че с неизпълнението на Заповедта на министъра се извършва не едно, а две нарушения, но въпреки това има наложено едно единствено наказание ,,имуществена санкция‘‘.

Министерство на културата е обжалвало решението на Районния съд в Административен съд-Пловдив, който  върна делото за ново разглеждане от друг състав на Районния съд под тепетата.

Решението  е  окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Сагата с „Ориент Табако” в Тютюневия град продължава вече 2 години. През 2016-а собствениците вкараха багери, които започнаха да бутат сградата. Намесиха се граждани, които успяха да спрат събарянето. Последваха дълги съдебни саги, от които стана ясно, че от Националния институт за недвижимо културно наследство са издали два различни документа по отношение статута на сградата – в единия случай е паметник на културата, а в другия не. 

Съдебните процедури срещу собствениците Георги Бранеков и Александър Николич продължават и до днес.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина