Задочна съдебна война се води между градските власти в лицето на районният кмет на "Централен" Георги Стаменов и собственика на хотелски комплекс "Clepsydra" на Сахат тепе - Петър Георгиев през фирмата му "Инвестпродукт".

Строежът на комплекса, който продължава вече 15 години, е бил проверен от служители от общинска администрация на „Район Централен“ към Община Пловдив, които са заключили множество нарушения. 

Оказва се, че прекратяване на строителната дейност е поискано с три заповеди от кмета на "Централен" Георги Стаменов, в които се твърди че има отклоняване от одобрените проекти и действащия ПУП и РУП за различни блокове от хотелския комплекс. Стоп на строежа е поискан за блок „Б“, блок „В“, блок „Г“, а отделно има издадена една заповед за премахване на строеж: „Изградена рампа посредством задигане на паважната настилка и земното легло и изграждане на четири броя цветарници на мястото на тротоара". 

Всички заповеди са оспорени пред Административен съд - Пловдив от фирмата на Георгиев -  "Инвестпродукт".

Два от забранителните документи, касаещи блок "Б" и "В", магистратите обявяват за нищожни, тъй като според закона, издаването на такива заповеди за обект с такава големина не е в компетенциите на общината. Другите две заповеди все още не са разгледани от съда, но поне тази, отнасяща се до спирането на строежа в блок "Г", би следвало да завършат със същото решение и мотиви на съда. Двете решения на Апелативния съд, които са налични досега, са обжалвани на горна инстанция пред Върховния административен съд. Така се оказва, че няма нито едно влязло в сила решение по нито едно от четирите производства. 

Чисто административно строежът на хотелския комплекс от апартаментен тип с ресторант, барбекю, винарна, кафе, кафе-аперитив и подземен паркинг, е разделен на няколко части, т.н. подобекти, които имат и различни строителни разрешения, въпреки че те съставляват едно неразделно цяло. Блоковете формират един строеж с РЗП 5969 кв.м., а това автоматично сменя категорията на обекта, изкарвайки го от компетенциите на общината. По закон, изграждането на сгради от трета категория, т.е. такива с разгъната застроена площ над 5000 кв. м или с капацитет от 200 до 1000 места за посетители, може да бъде контролирано и спирано само от Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/. 

След първите две решения на съда, с които заповедите на Стаменов бяха обявени, TrafficNews.bg изпрати запитване към ДНСК. От дирекцията потвърдиха всички описани факти и обстоятелства, като уточниха с точност, че "Към момента няма влезли в сила решения на съответния съд. Предвид мотивите на влезли в сила решения на съответния съд, по обжалваните заповеди, издадени от кмета на Район „Централен“ Община Пловдив за строеж: „Хотелски комплекс /апартаментен тип/ с ресторант, барбекю, винарна, кафе-аперитив и подземен паркинг“, органите на ДНСК ще предприемат действия по компетентност".

Това означава, че вероятно и четирите дела ще трябва да бъдат с влезли в сила решения на касационна инстанция, за да се пристъпи към действия от страна на ДНСК. Поне до тогава дейностите по изграждане на "Clepsydra" ще продължат, а хотелът е напът да бележи рекорд по отношение на времетраене на строителна площадка. 

Каква е цялата история на хотела и защо неговото строителство така и не е завършено, предвид че основите са поставени в далечната 2003 година, четете тук: 

Хотел в центъра на Пловдив със сцена за Лили Иванова - строи се вече 15 годиниТой е собственост на строителния предприемач Петър Георгиев

Ето го и целият отговор на КНСБ до редакцията на TrafficNews.bg: