“Реставрират“ със стиропор една от най-красивите стари къщи в Пловдив

Автор: Парашкева Иванова 1188
“Реставрират“ със стиропор една от най-красивите стари къщи в Пловдив

Това е една от най-красивите стари къщи на улица "Цанко Дюстабанов", строена е в началото на 20 век. Макар и неподдържана от години, тя привлича погледите на минувачите, които милеят за архитектурното наследство на Пловдив. Очевидно къщата вече има нов събственик, който е решил да я "реставрира", използвайки строителни материали, които по никакъв начин не кореспондират с визията на сградата. Двете странични фасади са облепени с дебел стиропор и покрити със замазка, съобщава TrafficNews. Засега предната фасада не е докосната.

Проверка в район "Централен" установи, че къщата не е единичен паметник на културата, но е част от историческата зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив" и всяка намеса изисква проект, съгласуван с Националния институт по паметници на културата към Министерството на културата. 

Незабавна проверка, изпратена от кмета Георги Стаменов, е установила на място намесите и е изпратила писмо до собствениците в най- кратки срокове да представят документацията, въз основа на която са започнали ремонта. 

Проверка към този момент показва, че няма съгласувани документи, които да позволяват подобна намеса. 

"Нашите експерти ще се запознаят със случая. Ако действително няма необходимите документи, изолацията ще трябва да бъде премахната и за по-нататъшна реконструкция, собствениците да изпълнят всички предписания. Тези къщи са истинско богатство за Пловдив, те носят европейският му дух и затова трябва да бъдат съхранени в максимална степен в автентичния им вид" коментира кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина