Реставрират къщата на Георги Павлити в Стария Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6172
Реставрират къщата на Георги Павлити в Стария Пловдив

Започва консервация и реставрация на фасадата на възрожденска къща на Георги Павлити, известна още като „Синята къща“,съобщи днес кметът Здравко Димитров. Средствата за ремонтните дейности са осигурени от Министерство на културата, а ангажиментът е на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Фасадата на къща „Павлити“ е в лошо състояние и се руши, дограмата е много стара, без защитно покритие, част от холкелите са паднали, а дървените колони и елементи са изгнили.

Очаква се ремонтът да приключи най-късно до средата на ноември месец тази година. Дотогава ще се осъществят и всички необходими консервационно-реставрационни дейности по екстериора на сградата за възстановяването на автентичния ѝ облик, впечатляващата ѝ архитектура и богата художествена декорация.

„Благодарим на министър Боил Банов, който взе присърце проблема и намери начин в тези тежки времена да помогне за реставрацията на къща „Павлити“ със средства от държавния бюджет и на кмета Здравко Димитров, за който възстановяването на Стария град е приоритет от първия ден на мандата му“, заяви директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев.

Къща „Павлити“ е строена около 1849-1850 година и е била собственост на Георги Павлити (Политоглу), който е произхождал от гр. Пещера. Сградата е представител на Ранновъзрожденската жилищна архитектура с ясно изразена характеристика на плановата схема – симетричен тип.  Архитектурата на къщата е забележителна със своите оригинални елементи – полукръгли отвори на прозорците, железни капаци, цялостно издаване на етажите навън, дъгообразен холкел на корниза и богата художествена декорация.

Възрожденска къща „Павлити“ е една от емблематичните постройки в Старинен Пловдив. Сградата е обявена като архитектурно-строителен и художествен паметник на културата, ДВ бр.85/1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

През годините използвана като представителна приемна на Комитета за изкуство и култура, помещава ли са се и Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина