Реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив блокирана от жалба в КЗК

Автор: Благовест Андонов 6669
Реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив блокирана от жалба в КЗК

Очаквано най-голямата паркова реконструкция в Пловдив – за обновяването на градската градина известна като „Дондуковата”, бе блокирана с жалба  в КЗК.  В началото на месеца комисия към район „Централен”  избра изпълнител а обновяването за 3 млн. лева без ДДС, пише trafficnews.bg.

Победителят в поръчката бе  консорциумът с фирми „Ай Ди Ел” и „Рестстрой”. Компанията бе получила 100 точки от комисията, а останалите участници – „Запрянови – 03” и консорциум начело с „Парсек груп” са били отстранени.

Именно „Парсек груп” е обжалвала решението в КЗК, като в следващите месеци от комисията трябва да решат дали е основателно. Софийската компания участва на почти всички поръчки, като там където не е избрана в повечето случай обжалва до дупка.

През миналата година се стигна и до напрежение, след като „Парсек груп” обжалва избора на изпълнител за Колежа, а след като феновете  скочиха, оттам си оттеглиха жалбата.  По друга поръчка – за ул. „Даме Груев” КЗК отсъди в тяхна полза, а след това и поръчката й бе дадена.

Дори и да не бе входирана жалба, парите в бюджета са крайно недостатъчни, за да се започне каквато и да дейност по нея. В хазната на район „Централен” има 200 000 лева, а според районния кмет Георги Стаменов са нужни между 1 и 2 млн. лева.

Всички съгласувателни процедури с НИНКН и институциите са завършени, като е извадено и строително разрешение.

Идеите на администрацията са в центъра на парка, да бъде изграден голям фонтан с водни ефекти, а останалите по-малки шадравани да бъдат превърнати в цветни арки.  В идейната разработка включва  нови фонтани, голяма цветна арка, а всички градински мебели ще бъдат подновени.

В заданието към фирмата е да се възстанови и беседката в градината, на която прочутият арх. Йосиф Шнитер прави първия градоустройствен план на Пловдив.  Обновеният парк трябва да има голяма детска площадка, поливна система,видеонаблюдение и ново осветление, а целият парк да бъде ограден с ажурна ограда от ковано желязо.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина