Проектът за реставрация на баня „Орта мезар” затъна в административна каша

Автор: Мария Луцова 3800
Проектът за реставрация на баня „Орта мезар” затъна в административна каша

Административният съд на Пловдив отхвърли жалба на собствениците на баня "Орта мезар" срещу отказа на главния архитект на „Централен” да издаде строително разрешение за обекта, научи plovdivtime.bg.

Районната администрация се позовава на чл. 145, ал. 4 от Закона за устройство на територията, който гласи, че  в едногодишен срок от одобряването на инвестиционните проекти ,възложителят не  е направил искане за получаване на разрешение за строеж,проектът губи правно действие.

От съдебното решение става ясно, че инвеститорът „Бига” ООД има одобрен проект за „Реставрация, консервация, реконструкция, адаптация и експониране на баня „Орта Мезар” от 9 септември 2019 г.  Дружеството е поискало издаването на строително разрешение при одобрението на инвестиционния проект, но районната администрация не се е произнесла. На практика това означава мълчалив отказ, но инвеститорът не го обжалвал. Така одобреният инвестиционен проект е загубил правното си действие на 9 септември 2020 г. Затова администрацията на район „Централен” е отхвърлила и второ заявление на инвеститора от 15 декември 2022 г.

Решението може да бъде обжалвано във Върховния административен съд в срок от 14 дни.

В случай, че инвеститорът не обжалва или висшата инстанция отново отсъди в полза на район „Централен”, проектът трябва да бъде внесен отново в администрацията. Ако по него са нанесени съществени корекции, вероятно ще трябва да мине и през ново разглеждане в НИНКН.

Старата обществена баня Орта мезар е строена през XVI-XVII в. Намира се в някогашния еврейски квартал „Орта мезар”. Макар че е известна като „Орта мезар”, в турско време се е казвала „Ени хамам” (новата баня). Разположена е на някогашния главен търговски път от Одрин за Перущица, където са се намирали турските махали.

Банята е единична с едноосов план. Ходовата линия е с преходни помещения. От главния впод се преминава от едно в друго пространство – през съблекалня, през хладно помещение (соуклук), през горещо помещение (съджаклък) и се достига до пет къпални (халвети). Достъпът и обслужването на пещта и котлите за топла вода е отвън. Няма функционална връзка между банята и помещението с котлите.

След затварянето на хамама и дългото ползване на сградата недвижима културна ценност като магазин, след пожари и набези на бездомници,

Сградата  паметник на културата бе собственост на бизнесмена Радослав Бозуков, които си отиде без време преди две години.  След кончината му съпругата му Велислава Бозукова и фирма „Бига” ООД се  заеха да реализират мечтата на Радо Бозуков Орта мезар да бъде възстановена.

Проектът предвижда тя да бъде превърната в арт кафе-галерия. Дело е на арх. Илко Николов и неговото студио „Арконт-А”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина