Приключиха разкопките на Голямата базилика, откриха вход откъм късноантична сграда

Автор: Plovdiv Now   5636
Приключиха разкопките на Голямата базилика, откриха вход откъм късноантична сграда

Днес приключиха разкопките в северозападния край на Епископската базилика. Екипът на археолога Жени Танкова откри най-представителния вход на храма откъм късноантичната сграда "Ейрене". Още миналата година учените се натъкнаха на прагов камък. Последните им разкопки разкриха струпване на градежи – тухлени, споени с  хоросан, примесен с древни фракции строителна керамика.

Между тях има две мраморни колони, които са оформили входа. „Смятам, че това е бил най-представителният, централният вход към комплекса, оформящ на запад Базиликата”, заяви пред Plovdiv Time Жени Танкова. Археолозите ще продължат проучванията в определени сектори, където мозайките ще бъдат демонтирани и отнесени за реставрация.

Според Жени Танкова удивителното на археологическия обект ще бъде доказването на съществуването на по-ранен езически храм под базиликата. По-ранните структури са две сгради – едната е с правоъгълен план, другата - с елипсовиден. Елипсовидната е вписана в правоъгълната.

„Има случаи, когато в храмовете има водни басейни, които са точно с такава елипсовидна форма. Но подчертавам – всичко е съвсем хипотетично на този етап. Надявам се да можем да го докажем. Но във всички случаи, даже да не да не е храм, става дума за някаква много важна обществена сграда”, почерта Танкова. Тя допълни, че новооткритите мраморни колони ще бъдат експонирани  в автентичния им вид.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина