Преди и сега: Преобразяването на площад “Св. Петка“ е на финалната права ФОТОГАЛЕРИЯ

Автор: Виктория Петрова 5337
Преди и сега: Преобразяването на площад “Св. Петка“ е на финалната права ФОТОГАЛЕРИЯ

Преобразяването на площад "Св. Петка", разположен на ъгъла на бул. "Мария Луиза" и ул. "Иван Перпелиев", е на финалната права, видя наш репортер.

Новата визия на парка включва детска площадка за игра, водна съпръжения, нови пейки с пергули, дървени водоустойчиви лежанки, реконструирани алеи и настилка, а акцентът е хвърлен върху богато озеленяване в геометрични форми. Подбрани са само естествени материали, характерни за Стария град, за да може зоната да бъде в унисон с духа му. Проектирана е и зона за експониране на археологически находки, която е разположена в североизточния ъгъл на парка.

В центъра на площада има стъпаловидна водна площ с водоскоци, която разчита на съчетание на геометричните форми и специално осветление, което да създават причудлива игра на вода, форми и светлината. Към момента дейностите по ремонт и облагородяване са почти завършени, направена е и проба с вода в съоръжението и съвсем скоро то ще бъде напълнено и открито официално. 

До момента площадът представляваше скромна паркова зона, сгушена под дървета, но и белязана от следите на времето и липсата на човешка намеса по поддържането ѝ. Единственият елемент в парцела, който е в изрядно състояние, е постаментът и паметникът на отец Камен Вицев. Той е запазен, а площта пред него е оформена като партерна част с представителен характер.

Дизайнът на зоната е дело на "Проарх" с проектант арх. Едвард Христов, като архитектурното бюро е изработило целия инвестиционен проект за рехабилитация и реконструкция на тротоарите по бул. "Мария Луиза", както и озеленяването на прилежащите площи. 

Реконструкцията на пространството e финансирана по "Региони в растеж" и е част от Интегрирания план за възстановяване на градската среда. 

Очертава се зоната да се превърне в естествено продължение на площада на Голямата базилика, като от другата страна на парка в момента се строи голям хотел.

Преди: 

Сега:

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина