Правят 3D проект на едно от най-старите училища в Пловдив за спешен ремонт

Автор: Деница Иванова 1349
Правят 3D проект на едно от най-старите училища в Пловдив за спешен ремонт

90 000 лева е отпуснала Община Пловдив за проект за спешен и авариен ремонт на едно от най-старите училища в Пловдив – ОУ „Гео Милев”. Това съобщи заместник- кметът по образование Владимир Темелков.

„Това е ОУ „Гео Милев”, построено преди точно 124 години, паметник на културата. Намира се в подножието на Стария град, част от Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“. Подобно на Хуманитарната гимназия, училище изстрадало много, екипът се е справял “на мускули”, за да поддържа сградата в някакъв вид. На мен това никак не ми се нрави”, посочва Темелков.

„Отпуснахме близо 90 000 лв., на училището, за проект, за основен ремонт. Моето единствено изискване беше да се възстанови в оригиналния вид като паметник на културата и да не виждам повече акумулиращи печки, разруха, децата вътре да не стоят с якета през зимата. Ще намерим финансиране и за този ремонт, когато проектът е готов!”, добавя още той.

Интересното в случая е, че ще бъде използвана една от най-модерните технологии, за да се сканира цялото училище отвътре и отвън и да се направи 3D модел на първоначалния вид, в който е било построено училището през 1900 година.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина