Почистиха барелефа на Димитър Благоев в Пловдив, осквернен от вандали

Автор: Plovdiv Now 720
Почистиха барелефа на Димитър Благоев в Пловдив, осквернен от вандали

Служители на Общинското предприятие „Чистота“ почистиха червената боя от барелефа на Димитър Благоев на фасадата на централата на БСП в Пловдив.

Припомняме, че вандали оскверниха образа на основателя на партията, като го заляха с червена боя в нощта на сряда срещу четвъртък, 20-21 януари.

От БСП пуснаха официална позиция по този повод:

„Тази нощ барелефът на Димитър Благоев-Дядото, основателя насоциалистическата партия в България, осъмна поруган. За поред път някой някъде реши да воюва с мъртвите, които от вечността гледат критично на настоящия исторически момент.

Без значение дали е обикновена вандалщина, или позорен акт на политическо противопоставяне, постъпката на извършителите е варварска. Разрушаването, демонтирането и оскверняването на паметници е индикатор за пороците в едно общество. Гаврата с исторически и политически артефакти е симптом на обществена криза, криза на ценности, мислене и поведение.

Настояваме извършителите да бъдат открити и да понесат всички законови последици за деянието. Призоваваме и политическите партии да се разграничат недвусмислено от този варварски акт. Всеки, който смята, че не го засяга настоящото престъпление, става съучастник на бъдещи такива. И тогава ще стане ясно, че фашизмът се е завърнал.

„Хора, бдете!“ – не е вик от вечността на Юлиус Фучик. „Хора, бдете!“ е предупреждение, защото безразличието днес, утре се плаща с цената на живота!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина