Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ показа обновената си сграда

Автор: Plovdiv Now 2432
Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ показа обновената си сграда
Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ събра приятели и съмишленици, за да покаже обновената си и ремонтирана сграда на ул. „Ангел Букорещлиев“ №18. Благодарение на извършения ремонт на близо 100-годишната сграда – дом на дружеството, хористите вече имат нормални условия за репетиции и своя камерна зала, в която да представят изкуството си пред любимата публика.
 
ППД "Ангел Букорещлиев" е първият хор в България, основан през 1896 г. В своята 128-годишна история, хорът има редица музикални участия в цяла България, както и изяви в многобройни международни турнета. Завоюва високи отличия на множество конкурси, сред които и безспорно най-ценното - любовта на публиката. През далечната 1895 година в къщата на Никола Попов се събират 18 ентусиазирани почитатели на музиката, които решават да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев - учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно на 4-ти март 1896г. се провежда учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско певческо дружество.
 
Днес хористите с ентусиазъм продължават да поддържат пламъка на любовта към песента с надежда за опазване на традициите и за нова ера на Пловдивското певческо дружество. Ремонтираната и обновена сграда е важна стъпка в тази посока.
Няколкомесечният ремонт и обновяване на Дома на ППД "Ангел Букорещлиев" се осъществи с финансиране, осигурено от община Пловдив и помощта на сърцати дарители.
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина