Пловдивчанка се спъна в павета и счупи ръката си, осъди Общината

Автор: Ива Модова 1140
Пловдивчанка се спъна в павета и счупи ръката си, осъди Общината

Жена се спъна в разровени павета от тротоар и счупи ръката си. Заради инцидента тя осъди Община Пловдив за обезщетение от 17000 лева. Инцидентът е опреди близо 2 години и се е случил в района църква „Света Марина” в Центъра, научи trafficnews.bg.

Дамата се спънала в паве пред дома й, на улица „Рилски Метох”. Около обяд на 17 декември 2022 тя излязла , за да хвърли боклука. Заради ремонта на улицата, при който се подменяла настилката, казаните били преместени в съседната пряка. Разровена била настилката и по тротоара. Вървейки към контейнерите, пловдивчанката се спънала и паднала. Минувачи я видели и й се притекли на помощ. След като се възстановила от първоначалния шок от падането и силната болка, която изпитвала в рамото,  жената помолила свидетелите  да я придружат  до дома й който бил в непосредствена близост до мястото на инцидента. След като се прибрала в своя дом, позвънила на дъщеря си и й разказала за случилото се. Последната се прибрала веднага и когато видяла майка си, позвънила на спешен телефон 112.

Намясто пристигнал екип на Бърза помощ.След преглед медиците веднага отвели жената в болница, където й е направена спешна операция. Било установено, че пловдивчанката е със счупено рамото и било необходимо да й се извършат сложни интервенции и да й се поставят платка и пирони.

Две седмици пострадалата пловдивчанка прекарала в болница, а след това се наложило да посещава рехабилитатор. Седмици наред изпитвала болка и не можела да се обслужва сама.

За инцидента TrafficNews съобщи още тогава. По същото време още един пловдивчанин е пострадал, пукайки главата си в разровената улица.

Водена от чувството на безсилие и болка, жената подала иск срещу Община Пловдив. Тя претендирала за изплащане на близо 2 хиляди лева имуществени вреди и 15 хиляди лева неимуществени вреди. В молбата си до Районен съд, дама е вписала, че именно Община Пловдив  е отговорна за настъпилите вреди, тъй като тя стопанисва пътя и тротоара и следва да ги поддържа в изправно състояние, и да осигури безопасно преминаване по тях.

По време на заседание в Районен съд е бил призован за разпит един от свидетелите, който пръв се е притекъл на помощ. Той е бил категоричен, че на ремонтираната улица не е имало табели за реконструкцията, не е било обезопасено, а самият тротоар е бил превърнат в импровизиран склад за павета. Свидетелят бил категоричен и че не е имало осигурен алтернативен начин гражданите да излизат и влизат в домовете си, като се е налагало да се минава около и през изкопите, образувани от строително – ремонтните дейности.

От своя страна Община Пловдив, чрез своите юристи, е оспорвала молбата като неоснователна. Прехвърлена е била топката на  фирмата изпълнител, но в крайна сметка магистратите са отсъдили в полза на дамата.

Според магистратите общината е бездействала като е допуснала да се стигне до инцидента, като не е съблюдавала за обезопасяване на строителната площадка. В решението се казва още, че отговорността на общината е по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите, като тя е отговорна за своите служители, които не са обезопасили тротоара и не са го направили годен за движение.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина