Пловдивчанин пази незаконен имот с процедурни хватки, къщата ще падне всеки момент у съседите

Автор: Деница Лещева 11114
Пловдивчанин пази незаконен имот с процедурни хватки, къщата ще падне всеки момент у съседите

Собственикът на сградата, която е надвиснала върху домовете на живущите на улица "Волга" в Пловдив, е загубил дела на две инстанции срещу Общината. Това заяви кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Както вече ви съобщихме, безстопанствената постройка е на път да рухне върху главите на обитателите на съседните домове. Компрометираната къща се намира на „ул. Поручик Д. Величков” №10, над дома на Светослав Александров. След обилните дъждове от началото на летния сезон, част от подпорната стена, държаща къщата, е поддала и е надвиснала опасно над две постройки на улица „Волга”. Хора от района се опасяват, че щом основата е започнала да се руши и дворът се е свлякъл надолу, е въпрос на време цялата къща да се приземи на главите им.

"Земята под имота е общинска. Собствениците са тръгнали да правят ремонт и да дострояват, без да има одобрен проект. Общината е завела дело и е спечелила, първо в Административен съд, след това във ВАС", коментира райкметът. Така наречената лятна кухня, намираща се встрани от имота, е законна, коментира той. 

Към момента обаче в прокуратурата е входирана жалба от собственика на обекта Христо Кляндев. "Доколкото съм запознат, се твърди, че някой противозаконно е влизал в имота", разказа Стаменов. Той допълни, че администрацията е длъжна да изчака органите на властта, преди да предприеме действия на свой ред. 

Наш репортер се свърза с Районна прокуратура, за да получи информация за въпросната жалба, но при проверка се оказа, че Кляндев не е входирал жалба там.  Последната му жалба в прокуратурата е от миналата година и случаят е приключен с постановление за отказ за образуване на досъдебно производство. 

Междувременно Светослав Александров, чийто дом е пряко застрашен от рушащата се постройка, е входирал две жалби в общината. Припомняме, че в момента той ремонтира жилището си с идеята наесен семейството и децата му да се пренесат в него. Непосредствено под обекта се намира и детска ясла, чиито обитатели също са застрашени от перспективата част от сградата да се срути, смятат съседите. 

„Замислям се дали искам децата ми да живеят тук. Виждам какво може да се стовари на главите им. Ако сградата се срути, по-голямата част от нея ще попадне директно в хола ми”, категоричен е Светослав. Непосредствено до жилището му обаче се намира и друга опасна постройка, която преди няколко месеца рухнала сама. Стопаните обаче не са се появили на място. Едната от стените на частично срутилата се постройка се намира на сантиметри от жилището на Светослав и заплашва във всеки момент да рухне.

„Задължителните отстояния явно нищо не значат. По-притеснителното е, че децата ми  държат тук колелетата си, а възрастните – колите си”, споделя Светослав. Той твърди, че е подал жалба до градската администрация преди 3 месеца, веднага след като се срутил имотът. Към момента отговор няма.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина