Пловдивчани: Системно нямаме налягане на водата, пълним кофи, за да се къпем

Автор: Plovdiv Now 7752
Пловдивчани: Системно нямаме налягане на водата, пълним кофи, за да се къпем

Жители на „Централен“ системно страдат от ниско налягане на водоподаване по високите етажи. Пловдивчанин, чието жилище се намират на улица „Капитан Райчо“ 89, коментира пред TrafficNews, че проблемът им е започнал отдавна, но в последните седмици се задълбочил.

Така не само живеещите на етажи над 7-я, но и тези от 5-ти нямат нормално налягане.

„Вода тече, но струята е изключително слаба. Няма как да се изкъпем, трябва да си пълним кофи, за да имаме нормална хигиена“, заяви пред наш репортер Росен.

По обща инициатива живеещите в блока са изпратили жалба до ВиК с молба да бъде направена проверка. Тя е изпратена на 7 януари, но до този момент, те не са отчели промяна във водоподаването. TrafficNews потърси за коментар ВиК, откъдето ни бе обяснено, че инспекция по сигнала вече е извършена.

Един от факторите, които влияят на налягането, се оказва засиленото строителство в района, заявяват от ВиК.

„В пиковите часове се получава този неприятен проблем, точно на определени места. Водоснабдяването на града е в същите параметри, в които е било изградено преди време. Пловдив се разраства все повече и повече, ако сега говорим за една улица, след време ще говорим за цели участъци, в които недостиг на вода и недостиг на налягане“, заяви пред наш репортер инж. Антон Гълъбов.

В момента за жилищния блок на „Капитан Райчо“ се проучват две възможности. Едната е да бъде направена нова връзка в уличната мрежа, но, по думите на специалиста, това е много трудно за осъществяване. Другата алтернатива е да бъде изградена хидрофорна инсталация в сградата. Процес на проучване е кой от двата варианта е по-разумен, заяви инж. Гълъбов пред TrafficNews.

Проблемът с ниското налягане обаче не засяга само тях. По подобен начин са засегнати в други жилищни блокове в района, където по високите етажи нормално течащ душ или кранче на мивката е мираж пред по-голяма част от деня. Живеещи на адрес „Петко Д. Петков“ споделят, че са прибягвали до инсталирането на хидрофорни помни в апартаментите си, но ефектът е почти никакъв.

По посока реконструкция на основни водопроводни мрежи в града е стартирала европейска програма, а изпълнителите по нея вече са одобрени, посочиха от ВиК.

Очаква се в следващите два месеца да започна изграждането на нови довеждащи водопроводи от помпените станции. Но успоредно с това трябва да се търсят варианти за смяна на по-голямата част от мрежата на Пловдив, но за това се изискват колосални суми. За да се реализира подобно нещо, трябва да бъде финансирана от национална програма“, коментира още инж. Гълъбов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина