Пет пловдивски болници се включват в инициатива, посветена на новородените

Автор: Plovdiv Now 3505
Пет пловдивски болници се включват в инициатива, посветена на новородените

Уличното осветление в квартал „Капана“, започва да пулсира всеки път, когато се роди дете. Родилното отделение на болниците УСБАЛАГ “Селена”, УМБАЛ “Св. Георги”, УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс” е оборудвано с бутон, който човек от персонала натиска при всяко раждане. 

Всеки път, когато светлината започва бавно да пулсира, означава, че се е родило дете. На земята в близост до лампите e монтирана каменна плоча със следния текст: “На това място уличното осветление е свързано с родилното отделение на болница УСБАЛАГ “Селена”, УМБАЛ “Св. Георги” УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс”. Щом светлината започне да пулсира, се е родило дете. Проектът е посветен именно на това дете, както и на децата родени днес в града”. 

“На родените днес” е проект на Алберто Гарути, реализиран за изложбата Metaphorai. Проектът осъществява връзка с градското пространство, обръщайки се пряко към жителите на града.

Тази творба цели да събуди у гражданите емпатия и чувство за принадлежност, казват инициаторите.  Проектът на Алберто Гарути е част от изложбата Metaphorai с куратори Катя Ангелова и Алесандра Поджанти в рамките на 24-атa седмица на съвременното изкуство, организирана от сдружение „Изкуство днес”. 

Проектът е част от програмата на Пловдив - европейска столица на културата 2019.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина