Павилионите пред кино „Космос” окончателно останаха в историята

Автор: Plovdiv Now 3766
Павилионите пред кино „Космос” окончателно останаха в историята

Павилионите на площада пред кино „Космос” окончателно останаха в историята. Конструкциите са премахнати, а теренът напълно изчистен. Празното пространство от седмици привлича погледите на минувачите. До скоро върху парцела с площ от 527 квадрата се намираше „Преместваем търговски център от 13 магазина".

Преди седмици багери и тежки машини са навлезли на терена и са сринали със земята металните конструкции.

Сагата с павилионите и отчуждаването на терена продължи с години. Припомняме, че площадът пред кино "Космос" е реституиран през 90-те години от Александър Дяков, който по това време е и кмет на район "Централен". Малко по-късно върху него започва монтирането на търговските обекти. От години се води съдебна война Община Пловдив да изкупи обратно парцела и да премахне комплекса. Градските власти спечелиха основните дела за ПУП-а на парцела, като пространството пред „Гладстон” бе вкарано в програмата им като обект от първостепенна важност. Отчуждителните процедури обаче също бяха многократно оспорвани в съда, но в крайна сметка магистратите решиха шестимата наследници на Дяков да получат общо 255 700 хил. лева.

Община Пловдив пък стартира архитектурен конкурс за изработването на идеен проект за основен ремонт на кино „Космос“ и прилежащото площадно пространство. От Общината искат в западната част на площада  да бъдат предвидени временни съоръжения, които ще представляват галерийни пространства, отворени към площада. 

Проектантите ще трябва да предвидят и зона за временно съоръжение – например летен бар или кафене.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина