Близо 70 са продадените карти за синята зона на ул. „Генерал Данаил Николаев“. Припомняме обаче, че бе звето решение тя да излезе от списъка за платено паркиране на Синя зона в Пловдив. Това се случи въпреки призива на заместник-кмета по транспорта Тодор Чонов да не се приема това предложение.

"Парите за продадените 70 карти трябва да бъдат върнати на хората. Ще се направи опит да се разшири тротоара, за да паркира и да се освободят над 130 паркоместа. За да има синя зона, трябва да има и паркинг, няма как да представим услугата на хората и да ги оставим да паркират по зелени площи“, заяви кметът Здравко Димитров, цитиран от trafficnews.bg

Защо улицата излезе от обхвата на Синя зона в Пловдив? 

Припомняме, че зам.-метът по транспорт смяташе, че откакто Синя зона е въведена на улицата, тя е придобила един европейски вид и напрежението там с стихнало. Основният проблем идвал от търговци, които имат обекти на улицата и които паркирали там и оставяли бусовете си пълни със стока, като ги ползвали като склад. Също така се използвало и за паркинг от хора, които имали работа в централната част на града

При въвеждането на Синя зона са били обособени 68 паркоместа, а талоните за домуващи били над 70. Чонов заяви още, че в момента имало и проект на район “Централен“ с който улицата в западния й край да бъде разширена и да се обособи двустранно паркиране,  което да осигури още 70 паркоместа.

На обратното мнение бе Константин Георгиев от „Кауза Пловдив“, който заяви, че са провели редица срещи със живеещите на улицата, които били твърдо против тя да остане в обхвата на платеното паркиране. Освен тях недоволство имало и у хората, които са на съседните малки улички, където се е превърнало в истински ад, откакто „Генерал Даниел Николаев“ е част от Синя зона. В крайна сметка с приемането на решението, до две седмици то ще влезе в сила и улицата отново ще бъде свободна за паркиране от всички.