Отпускат 3,5 млн. лв. общински средства за новата сграда на “Княз Александър I“

Автор: Plovdiv Now 3610
Отпускат 3,5 млн. лв. общински средства за новата сграда на “Княз Александър I“

С 32 гласа за общинските съветници одобриха отпускането 3,5 млн.лв. допълнително финансиране от общинския бюджет за нова сграда на ОУ „Княз Александър I“ в Пловдив на ул. „Хан Кубрат“. Никой не гласува въздържал се, но четирима бяха против. 

Припомняме, че по прогнози на строителството на новата сграда на основното училище, което дели едно здание със Хуманитарната гимназия, може да започне най-рано след 2024 година. Това бе мнението на кмета на район „Централен” Георги Стаменов, обявено по време на последната сесия на местния парламент, когато бе внесено предложението да се осигурят 3,5 млн. лева собствен принос за строителството на новата сграда в сегашния двор. Още тогава Стаменов предложи вместо това парите да бъдат пренасочени към Хуманитарната гимназия, която вече търпи дългоочакваната си реставрация. 

"Каква е причината за усвояване на такъв огромен пакет средства при положение, че с решение на МОН от тази година е гарантирана възможност за отпускане на средства за строителство на нова сграда за „Княз Александър I“ на стойност 4,9 млн. лв. без ДДС. Те не са били потърсени от Община Пловдив“, заяви Веселка Христамян и попита не може ли въпросните средства да се пренасочат към Хуманитарната гимназия, която в момента реализира мащабен ремонт, за който липсва по-голямата част от сумата.

Между нея и вносителят на поръчката Пламен Райчев възникна дебат, при който зам.-кметът поясни, че подобно пренасочване на средства не е възможно, защото те трябва да бъдат отпуснати целево от ресорното министерство. Той заяви, че Община Пловдив е решила да участва съфинансирайки изграждане на физкултурен салон и покриване на част от СМР.  „Ако МОН реши да отпусне нови средства, то те трябва да бъдат за определена цел“, заяви той.

 „За да сключим договор и да можем да харчим пари, ние трябва да имаме строително разрешение и подробна сметка, по която да фактурираме средствата“, обоснова се Райчев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина