Откриха тържествено паметника на големия дарител Кудоглу

Автор: Мария Луцова 8284
Откриха тържествено паметника на големия дарител Кудоглу

Десетки пловдивчани се събраха в Цар-Симеоновата градина за откриването на бюст-паметника на изключителния български дарител Димитър Кудоглу. 

Слово произнесе историкът Стефан Шивачев. „През май 1951г. пловдивчани са потресени от бюст-паметника на Кудоглу. В гневно писмо до председателя на градския народен съвет членът на ефорията на Домът на благотворителността и народното здраве Недко Каблешков пише: „Какво зло е сторил този покойник, та се изхвърля по този начин бюстът, поставен там през 1940г.“, каза Шивачев, цитиран от plovdivtime.bg.

Същият въпрос си задават и гневните пловдивчани през 1973 година, когато властта решава да доизличи паметта на Димитър Кудоглу и да събори изградения с негови средства Дом на благотворителността и народното здраве.

Нещо повече, организирана е протестна акция и в подписка своята гражданска позиция заявяват архитекти, инженери, граждани. Шивачев припомни думите на Кудоглу, които той изрича малко преди смъртта си: „Душата ми се пълни като гледам Дома. Това е моята истинска рожба“.

Историкът припомни факта, че за издръжката на дома меценатът осигурява над 39 млн. лв., а дарените на Пловдив и на българския народ имоти са на стойност над 26 млн. лв. с тази щедрост Кудоглу се нарежда до Васил Априлов и братята Евлоги и Христо Георгиеви.  

„Щастлив съм, че днес се възстановява историческата памет на Пловдив. Дълбок поклон пред големия българин и големия пловдивчанин Кудоглу“, каза кметът Здравко Димитров.

От името на наследниците говори Пенчо Братанов, който благодари за усилията на отдел „Култура“ на Община Пловдив, на скулптурите Свилен Костадинов и Огнян Читаков, на архитект Петко Прокопиев.

„Този бюст-паметник е бил един мемориал, който благодарните пловдивчани са искали да завещаят на идните поколения, за да напомня за християнските благодетели, държали будно и живо българското общество“, каза Братанов.

На финала той връчи почетни плакети на всички „виновници“ бюст-паметникът на Димитър Кудоглу отново да бъде в Цар-Симеоновата градина.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина