От обгрижване се нуждаят мозайките в подлеза на Баня Старинна

Автор: Plovdiv Now 7838
От обгрижване се нуждаят мозайките в подлеза на Баня Старинна

Леко увредени са двете мозайки с автор Йоан Левиев в подлеза на Баня Старинна в Пловдив. Пораженията са били забелязани късно снощи от скулптура Цвятко Сиромашки, който веднага е сезирал общината в лицето на заместник-кмета по култура Пламен Панов.

Екип от специалисти тази сутрин е огледал паната и пораженията по тях. В инспекцията са участвали директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков и реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова, Нина Димовска – началник - отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив, както и представители на ОП „Чистота“.

Мозайките са в сравнително добро състояние, без външна намеса, е установила проверката. Съвсем малък сегмент от около 10 см. е оцветен в черно. Липсват и около 10 камъчета, които лесно ще бъдат възстановени. Мозайките се нуждаят от цялостно ръчно почистване. Ангажимент за това са поели реставраторите на ГХГ, на които ще бъде осигурено необходимото финансиране от Община Пловдив за почистващи инструменти и препарати, както и осветление и електрическо захранване.

По мнение на експертите работата може да бъде започната и веднага, но е добре да бъде извършена в малко по-топло време, заради изисквания по технологията по поставяне на липсващите камъчета. За констатираното бе изготвен доклад, който бе внесен на вниманието на заместник-кмета Пламен Панов и вече е придвижен за предприемане на последващи действия.

По отношение на цялостното състояние на подлеза, който се управлява от район „Централен“, по информация на кмета Георги Стаменов, администрацията е подготвила проект за цялостно обновяване на средата, като е предвидена дори възможност за използването на подлеза за културни събития. Проектът вече е минал всички съгласувателни процедури с НИНКН (Националният институт за недвижимо културно наследство) и е възложено техническо задание. В новия проект, който ще превърне подлеза в красиво, чисто и уютно място, е заложена климатизация, вентилация, стъклени врати, асансьор и много други.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина