Опитват да възродят търговията в подлеза на гарата в Пловдив, свалят тройно наемите

Автор: Ива Модова 6280
Опитват да възродят търговията в подлеза на гарата в Пловдив, свалят тройно наемите

Наемите на магазините, намиращи се в подлеза на Централна гара, да намалеят с близо 1/3. Това предвижда новата проектонаредба на Община Пловдив. Помещенията, които се стопанисват от ОП „Общински пазари” ще бъдат отдавани на търг, но едва когато изтичат всичките действащи към момента договори. Това може да стане едва след 2020 година.

Наредбата за изменение предвижда, цена да бъде намалена до 18 лева за квадратен метър, като до момента за квадрат наемателите са плащали по 54,16 лева.

Така наемът ще бъде намален с близо 1/3. Основните мотиви на Общината за това решение са уеднаквяването на цените при формирането на самите наеми, както и съобразяването на настоящото икономическо положение и цените на свободния пазар.  По този начин, според Общината, приходите към местната хазна ще се увеличат, помещенията ще бъдат изцяло заети и ще се ползват по предназначение.  

Основните мотиви на директора на ОП „Общински пазари” - Стефан Султанов са изчистването на разликата между цените на помещенията в стопанисваните подлези от предприятието. В съоръженията до аптека Марица и Тримонциум, цените за квадрат на именно 18 лева, а в подлеза на Централна гара е 54,16 лева. От тук следва, че цените на третото съоръжения са незаконосъобразни.  Според Султанов наемите трябва да бъдат еднакви за всички търговски обекти, стопанисвани от предприятието.

Проектонаредбата е внесена за разглеждане и обсъждане от Общинският съвет. След един месец местната власт ще реши чрез гласуване, дали измененията да бъдат приети.

От край време търговията в подлеза на Централна гара замира. Все повече магазини затварят врати, а причината е слабият поток от хора. Масата се съсредоточи в големите търговски обекти, а пътуващите с БДЖ са все по-малко.

Преди време пред наш репортер търговците се оплакаха, че оборотите им с всеки изминал месец намаляват и изпитват сериозни затруднения.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина