Ножарски работилници, класове по тъкане и много забавления очакват днес пловдивчани на Малката главна

Автор: Plovdiv Now 11669
Ножарски работилници, класове по тъкане и много забавления очакват днес пловдивчани на Малката главна

Пролетният панаир на занаятите отново превзе ул. Райко Даскалов (Малката главна) в дните 16-19 май, за да покаже майсторството на 70 занаятчии от България и Европа и повече от 20 занаята. Те демонстрират уменията си на живо пред посетителите. В къщите на Улицата на занаятите паралелно се провеждат множество майсторски класове и работилници за деца.

Тази година успоредно с панаира се провежда фестивал „Споделени нишки. Поглед към миналото – мост към бъдещето“ с участието на майстори ножари и тъкачи. Той е пред сградата на БНБ в края на Главната и в ателиетата на Улицата на занаятите в Стария град.

В рамките на фестивала "Споделени нишки" ще бъде изтъкана черга с дължина 2019 см, в която ще вложат традициите и познанията си 7 майстори от Франция, Русия, Беларус и България. Те ще изработят отделни части от чергата, която после ще бъде събрана в едно. В нея ще има късове, изработени от гражданите и гостите на града, които ще могат да се пробват да тъкат по ръководството на вещ майстор. Предвижда се последните 19 сантиметра от чергата да бъдат изтъкани от кмета Иван Тотев и от посланиците на държавите, чиито участници посреща форумът. По традиция готовата черга ще бъде дарена на ОИ "Старинен Пловдив".

Изключително любопитни гости – майстори ножари, ще се включат във фестивала под тепетата. Специално от Франция пристига Фред Перин – един от големите майстори в изработката на дамаскови ножове с фиксирани остриета. Перин има богат опит в бойните изкуства. Две години е служил във френската армия. Шампион на Франция по Таекуондо и европейски шампион по фулконтакт. Фред води семинари и обучава елитните части на Франция. Заедно с него под тепетата пристигат Евгений Добрин от Русия и Александр Белъй от Беларус.

Майстор Мариана Димитрова ще разкрие тънкостите на правенето на „колани на кори“. Този занаят се практикува от векове с помощта на дървени плочки с 4 дупки, през които минава основата. В резултат на комбинацията от цветове и преподреждането на корите се получават уникални колани, чиято изработка отнема между 1 седмица и 1 месец, в зависимост от сложността. Децата също могат да се научат да изработват по-прости модели, а занаятът може да се практикува и сред природата.

Неделята е ден на публиката и всички майстори ще бъдат на разположение на гражданите, желаещи да опитат умения в някой занаят. По време на фестивала и панаира на занаятите ще има множество забавления и за най-малките.

Вижте програмата за събота, 18 май!

Панаир на занаятите:

10.30ч -18.30ч - Панаир на занаятите - демонстрации на майстори от 20 занаята и базар

Място: ул. „Райко Даскалов” /малката главна/

13.00ч-15.00ч - Детска работилница -  майстори ще запознаят любознателни деца с тайните на своите занаяти.

Място: ул. „Райко Даскалов” /малката главна/

Фестивал "Споделени нишки":

11.00ч - 17.00ч - Изработване художествени тъкани Майстори: Изабел Гомез - Испания,  Мария – Даниела Иванушка - Румъния , Росица Станева – гр.Варна , Веселин Фесчиев- гр. Велико Търново, Ангел Милчев – с. Паволче.

Място: Тъкачна работилница /ул.„Р. Даскалов” с ул.„Княз Богориди”/

11.00ч - 17.00ч -  Изработване ножове  Майстори : Евгений Добрин - Русия , Александр Белъй  – Беларус , Елза Фантино - Франция, Фред Перин - Франция , Ясен  Ников –  гр.Кюстендил, Николай Николов – гр.Правец, Ивелин Вощански – гр.Ветрен

Място: Ножарска работилница /БНБ, подлез- аптека Марица/

13.00ч- 15.00ч - Майсторски клас: Тъкане колани на кори  с майстор Марияна Димитрова

Майсторски клас: Ножарство с  майстор Евгений Добрин - Русия.

Място: Улица на Занаятите  ул.Стръмна , Старият град 

13.00ч-15.00ч - Детска работилница „Поглед към миналото – мост към бъдещето”-  майстор Елена Драмова ще запознае любознателните  деца със стари техники на изработка, парцалени черги и други тъкани.

Място: Тъкачна работилница /ул.„Р. Даскалов” с ул.„Княз Богориди”/

17.00ч-18.00ч - Общата Европейска черга -създаване  чрез свързване на тъканите, изработени от децата, майстори от различни държави, гости и граждани на Пловдив. Свързващите звена, колани изтъкани на кори, ще бъдат изработени от майстор Марияна Димитрова.

Място: Тъкачна работилница /ул.„Р. Даскалов” с ул.„Княз Богориди”/

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина