Новите варвари посегнаха на Небет тепе! Оскверниха го с графити! СНИМКИ

Автор: Мария Луцова 7345
Новите варвари посегнаха на Небет тепе! Оскверниха го с графити! СНИМКИ

Небет тепе – един от археологическите обекти, с които Пловдив основателно се гордее, отново е осквернен с графити. За пореден път анонимни посетители оставят дирите си по най-варварския начин – с надписи със спрей, които проникват в древните камъни и в скалните масиви на тепето. 

Излетите из Небет тепе са любимо занимание на пловдивчани от VI век пр. Хр. насам. Надвечер най-северният от трите хълма предлага приятна разхлада и лек ветрец дори и най-горещите летни дни. Наоколо се намират едни от най-разкошните възрожденски къщи и църкви, градени през XVIII и XIX век.  

От върха се откриват превъзходни гледки към потъналия в маранята град. В днешно време мястото гъмжи от туристи и безгрижни местни жители. За съжаление освен да разглеждат останките от древната крепост и се снимат сред забележителностите, те решават и да оставят диря.  

Небет тепе е паметник на културата от национално значение. Предвижда се цялата зона и самият археологически обект да бъдат социализирани, но явно не е случайност фактът, че археолозите настояват за охрана и ограничаване на достъпа до старината, след като за пореден път е нашарена с надписи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина