Недовършена емблематична сграда в Стария град е обявена за продан

Автор: Виктория Петрова 5067
Недовършена емблематична сграда в Стария град е обявена за продан

От години къщата-близнак на Степан Месробович стои под формата на руини. Сградата е архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение. 

Степан Месробович е от изтъкнатата фамилия на Криков Месробович - богат арменски земеделец и лихвар, който пък бил много близък със Степан Хиндилиян. Къщата му е строена през 1846 година наред с още емблематични къщи по ул.”Артин Гидиков”, като тази на съродственика му Крикор Месробович. На метри от нея е и къщата към днешна дата музей на Степан Хиндилиян.

Подобно на съседните имоти, къщата на Степан Месробович е унищожена почти изцяло, но през 1988 година Националния институт за паметниците на културата изготвя проект за реконструирането ѝ. В началото на 90-те години започва реализирането му, ала строителните дейности приключват едва на около кота 6 или малко над един полуподземен висок етаж. Паметникът на културата остава на недовършен груб строеж. 

Именно този започнат неубедително строеж е видим от едното от лицата му - бул. "Цар Борис III Обединител". От години фасадата на етажа спира погледите на минувачите. Към този момент строежът прилича повече на изоставена руина, тъй като близо 30-те години, откакто реставрационните действия са спрени, са дали своя отпечатък.  

Имотът обаче е изключително атрактивен и емблематичен предвид месторазположението си. Към днешна дата се продава целия терен от 860 кв.м., започнатият строеж за възстановяване на паметника на културата, както и още една стара сграда, която се намира с лице към другото изложение на ул. "Артин Гидиков". 

Възможното общо РЗП в района, съобразено със стария проект на НИНКН обаче, е близо 1900 кв.м., което е сериозна площ. Преди дни имотът е обявен за продажба, като настоящите собственици му търсят 450 000 евро или 250 евро/кв.м. 

Предстои да стане ясно дали цената е пазарно обоснована. Проверка на TrafficNews установи, че в зоната има подобни имоти, но със завършени новопостроени сгради в стар стил, които се продават на далеч по-ниски стойности.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина