Най-новата галерия в Пловдив отвори врати, Детмаг отиде в историята

Автор: Благовест Андонов 8894
Най-новата галерия в Пловдив отвори врати, Детмаг отиде в историята

Най-новата галерия „Капана“ официално отвори врати днес в Пловдив. Тя се намира на мястото на магазин Детмаг на Главната улица под тепетата, като пространството е напълно преобразено след 100-дневен ремонт.

„За стотина дни е преобразено място, което ще се използва ежедневно. Радвам се, че в този мандат имаме перла, с която да се гордеем“, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Галерията ще се шири на два етажа, а централният вход ще остане отстрана на Главната улица. Партерното ниво ще разполага с фоайе, рецепция гардероб, изложбено пространство, охранителен център, депо са складиране и подготовка на произведения на изкуството, санитарен възел и връзка с горния етаж – модерен асансьор с голям обем за над 18 души и обемисти експонати.

 

Новата галерия бе похвалена и от кмета на Пловдив Иван Тотев.

„Прекрасна работа на целия екип , започнахме да излизаме от темата за инфраструктурните обекти. Това е най голяма галерия в Пловдив -1000 кв.м., като този казус е от 20 години. Две поколения не знаеха какво е Детмаг, след дълга съдебна битка, и дебат какво да бъде това пространство ние най после го открихме. Прекрасно е , че имаме точно тук Галерия до Капана, където от 2014 година го преобразяваме и е без аналог в България , от една страна разширяваме артквартала, от друга му вдигаме авторитета. До края на годината вече е пълна със събития. Много съм удовлетворен. Днес е първият обект, който става благодарение на ЕСК“, коментира Тотев.

Тази вечер ще бъде открита и първата изложба в галерията. От 18.00  часа пловдивчани ще могат да видят голяма представителна експозиция „Избрано от фонда на община Пловдив“ с куратор Красимир Линков, директор на Градска художествена галерия – Пловдив.

Той е извършил селекция на над 250 творби, живопис и графика, на изтъкнати български художници като Кольо Витковски, Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Атанас Згалевски, Георги Божилов – Слона и десетки други, подбирайки измежду повече от 2700 художествени произведения от богатия фонд на община Пловдив. Картините са подготвени за изложбата от екип на Градската галерия.

Представителната изложба ще може да се види до 4 август, като входът е свободен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина