Може да ви се струва, че това е тротоар, но не е! Или как този строеж в Стария град на Пловдив е законен

Автор: Виктория Петрова 5838
Може да ви се струва, че това е тротоар, но не е! Или как този строеж в Стария град на Пловдив е законен

Може да ви се струва, че това е тротоар, но не е. Поне не и според устройствения план на Пловдив, нито според собствеността. 

Този строеж, възмутил всеки пловдивчанин, минал оттам, се намира на улица "Стоян Чалъков" в сърцето на Старинен Пловдив. 

Оказва се, че въпреки че за всички бъдещата къща се изгражда върху тротоар и улица, то това не е така поне по документи. Строежът е в рамките на частен парцел, като фасадата му е на регулационната линия. Така излиза, че всичко е законно и нарушения няма. 

Строителните книжа, разрешение и одобрение на проекта са издадени от голяма община, като проектът е съгласуван и одобрен и от Националния институт за недвижимо културно наследство. По закон, тъй като инвестиционното намерение за строителство касае терен в защитената зона на "Старинен Пловдив", то задължително минава НИНКН. Експертите нямат възражения.  

"Започнат съм с казуса, през последния 1 месец имаше няколко запитвания за строежа на ул. "Стоян Чалъков". Документацията е в Голяма Община, където е издадено строителното разрешително. По документи всичко е изрядно и няма нарушения, тъй като това е частен имот. По план улицата в този участък се стеснява, така че това на практика не е тротоар", обясни районният кмет на "Централен" Георги Стаменов.Той подчерта, че и заведението с маси върху тротоара, малко по-надолу на улицата, съществува при същите условия, тъй като и при него регулационната линия е изнесена напред. 

Така на база устройсвен план, регулационни граници и частна собственост, всички институции на всички нива са категорични, че нарушение няма. Което от своя страна е удостоверено с подпис и печат на строителното разрешително и съответните действия по реализиране на проекта. 

Може да ви се струва, че това е тротоар... но не е. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина