Медицински център “Хипоталамус“ затвори врати, закриха двете частни клиники

Автор: Виктория Петрова 16635
Медицински център “Хипоталамус“ затвори врати, закриха двете частни клиники

Медицински център "Хипоталамус" затвори врати. Филиалите на частната клиника в Пловдив - в "Рилон център", както и този в Асеновград са преустановили дейността си. Медицинският център започна работа през 2008 и предлагаше спешна помощ и дежурен кабинет освен специализирани прегледи от специалисти, ала от години дружеството изпитва сериозни финансови затруднения. Само преди няколко месеца, собственикът на "Хипоталамус" Аргир Гяуров бе пуснал бизнеса си за продажба, но после преустанови опитите. Именно недостига на средства е причината за затварянето на медицинското заведение.  

"Затворихме "Хипоталамус", тъй като е неизгоден финансово", обясни Гяуров пред наш репортер. На въпрос дали някога дейността му ще бъде възобновена под някаква форма, собственикът обясни, че изобщо не се знае дали ще отвори отново.

Лечебно заведение бе специализирано в извънболнична медицинска помощ. За 10-те си години работа, частната клиника разви дейност в Пловдив и Асеновград, като наличието на оборудвана линейка определено ги правешето едно от известните частни заведения за медицинска помощ. През февруари 2014  Аргир Гяуров беше нападнат и намушкан с нож. В последствие като поръчител на това престъпление бе обвинен Атанас Червенков - Райфъла, като според обвинението мотивът за поръчката е конкуренция. Самият Червенков бе собственик на частен диагностичен център. Делото все още не е приключило, Райфъла отрича да е поръчвал нападението над Гяуров. 

В средата на 2018 година целият бизнес на фирмата "Хипоталамус" ООД бе предложен за продажба за 180 хиляди евро. В офертата бяха включени двата филиала с обща площ от 850 кв.м., включващи различни структури в сферата на здравеопазването и денонощен кабинет за неотложна медицинска помощ. Дружеството бе обявено за продава с нас 70 наети служители, от които повече от 30 лекари.

Според търговската информация, включена в предложението за продажба, частната болница печели по 40 хиляди евро, но не става ясно за какъв период. Тогава управителя Аргир Гяуров уточни, че към този момент е размислил за продажбата. Днес обаче ситуацията е коренно различна, а със затварянето на медицинския център без работа остават над 70 души. Вероятно ще започне и разпродаване на оборудването на болницата. 

В бранша усилено се коментира, че "Хипоталамус" е на прага на фалита. Такъв сценарий не би бил учудващ предвид съдебната война, която се водеше между медицинското заведение и Националната здравно-осигурителна каса. В съда има десетки дела, заведени от Гяуров по повод откази на НЗОК-Пловдив за увеличение на размера на броя направления по СМД, МДД и ВСД, съответно средствата отпускани от страна на РЗОК Пловдив на “Медицински център Хипоталамус” ООД. На здравния център са налагани поредица от санкции заради превишаване на нормите, като са искани и петцифрени суми за връщане по претекст, че са усвоени без правно основание. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина