Литературно пътешествие в Пловдив разказва днес за “паметта на книгите“

Автор: Plovdiv Now 4088
Литературно пътешествие в Пловдив разказва днес за “паметта на книгите“

Целта на проекта "Литературни пътешествия в Пловдив" на издателство пловдивското издателство „Летера“, е да събуди интереса на пловдивчани и гостите на града към литературното лице на Пловдив – сравнително непознато и непопулярно, чрез живия досег с паметниците и паметните места, свързани с живота и делото на видни български творци. Предлага се по-нестандартно навлизане в литературните пространства чрез своеобразни пътешествия в града.

Концепцията и литературните текстове за маршрутите са изготвени от доц. д-р Владимир Янев, преподавател в ПУ „П. Хилендарски“, изследовател на българското литературно наследство с богато творчество от близо 30 произведения. В пътешествията ще вземат участие изтъкнати пловдивски творци и учени.

Проектът е част от програма на Пловдив – Европейска столица на културата.

Темата на днешното пътешествие е "Паметта на книгите, паметта на извисените". Началото е в 11,00 ч., а сборен пункт ще бъде НБ „Иван Вазов“. Специален гост е Жорж Трак. Маршрутът включва посещение на: 

Народна библиотека „Иван Вазов“: История и колекции

Цар Симеоновата градина: Паметниците на Христо Ботев, Душо Хаджидеков, Раковски, Найден Геров, патриарх Кирил.

Дом на културата „Борис Христов“: Пред портретите на видните пловдивчани.

Данов хълм /Сахат тепе/: За извисяването – отново.

Културен център „Тракарт“: Среща с твореца Жрож Траk

Събитието е част от програмата на седемнадесето издание на фестивала "Пловдив чете" - литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и авторски рецитали, премиери на нови книги, дискусии, изложби, филми, концерти.

Пловдив чете 2019 се организира от издателство „Жанет 45“в партньорство и с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Асоциация „Българска книга“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина