Културен център “Тракарт“ кани на представяне на книгите на Благовеста Касабова

Автор: Plovdiv Now 6429
Културен център “Тракарт“ кани на представяне на книгите на Благовеста Касабова

Представяне книгите на Благовеста Касабова, организира Културен център Тракарт на 10 октомври 2019 г. от 18:00 ч. Книгите ще представи Иван Христов, гост ще е Иван Гранитски-издател. Събитието е с вход свободен.

"Впечатляващо е литературно-критическото и публицистично творчество на Благовеста Касабова. Всяка нейна книга показва образа на високоинтелигентен, съвестен и честен автор, който не се бои от истината. Тя има верен поглед за всичко, което ни поднася живота и което намира място в произведенията на нашите литературни творци от всички поколения. Като изявен литературен критик Касабова е наясно с литературните факти и явления. Нейните задълбочени анализи, усета ѝ за изящното слово, нейната позиция, която не търпи никакви цензурни ограничения и най-сетне, не на последно място, изразителния ѝ слог и помагат да проявява завиден стоицизъм спрямо доста нароилите се в последните години злостни конюнктурни су-ховеи, нерядко и с политически привкус, които нанасят вреда на литературния процес у нас. Примерите са твърде много, те добре се познават от всички. В последната книга на Касабова, озаглавена „В кадър" са фиксирани по убедително-обективен начин някои от тревожните въпроси, отнасящи се не само до литературата, но и до обществения живот в днешна България", разказва за авторката и нейното творчество Драгомир Шопов.

Благовеста Касабова е родена в гр. Козлодуй. Завършила е Девическа гимназия в Плевен и българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“. Освен литературен критик, Касабова е утвърдено перо и в различни области на словото. Самата тя е авторка на 20 книги, сред които "Калина Малина", "Трайко Симеонов", "Богородица на свободата" - за баба Тонка Обретенова, "Чудотворката" - за Фани Попова-Мутафова, "Отмъщението на Щастливеца", анкетата с Евтим Евтимов "Обич за обич", "Другата страна на медала" и т.н. Творческият й път минава през дългогодишна работа в областта на детско-юношеската литература и като редактор в издателство "Народна младеж" и в. "Новият Пулс".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина