Красотата на българската носия разцъфтява около фонтана Деметра в Цар-Симеонова градина

Автор: Plovdiv Now 1390
Красотата на българската носия разцъфтява около фонтана Деметра в Цар-Симеонова градина

В чест на националния празник на България – 3-ти март, в рамките на две седмици, пловдивчани и гостите на Пловдив ще могат да видят на 20 големи пана фотографии на едни от най-красивите традиционни костюми от българската етническа територия.

В подкрепа на каузата за подпомагане, опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство Фондация „Българските корени“ и Регионален Етнографски музей - Пловдив представят част от фотографиите на стари автентични костюми, правени през последните години и обединени под името „Девойко, мари хубава”. Фотограф на изложбата е Петър Петров.

Фотографската изложба "Девойко, мари хубава" може да бъде разгледана от 1.03.2020 до 15.03.2020 г. в Цар-Симеоновата градина, до фонтана „Деметра“. Красотата на българската в традиционен костюм ще бъде показана на фона на вековните дървета в парка Цар-Симеонова градина в Пловдив. Великолепният парк е завършен през 1892 г. във връзка с откриването на Първото българско земеделско-промишлено изложение. Изложбата ще бъде точно до фонтана „Деметра“, шедьовър на италианския скулптор Арнолдо Дзоки, който преди 128 години е украсявал входа на Първото изложение. 

Носията за българина никога не е била само дреха, не е само вещ и символ, тя е свята като домашния олтар, огнището, земята, хляба и вярата. Всяка от тях има свой собствен живот, свой език, своя история. Всички обаче нашепват легенди, разказват за традиции и вярвания, помогнали да се съхраним като народ. Гражданите на Пловдив и гостите на града могат да ѝ се насладят по всяко време, от 1.03.2020 до 15.03.2020 г.

 Изложбата „Девойко мари хубава” се осъществява със съдействието на Община Пловдив.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина