Красотата на българската носия разцъфтява около фонтана Деметра в Цар-Симеонова градина

Автор: Plovdiv Now 9178
Красотата на българската носия разцъфтява около фонтана Деметра в Цар-Симеонова градина

В чест на националния празник на България – 3-ти март, в рамките на две седмици, пловдивчани и гостите на Пловдив ще могат да видят на 20 големи пана фотографии на едни от най-красивите традиционни костюми от българската етническа територия.

В подкрепа на каузата за подпомагане, опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство Фондация „Българските корени“ и Регионален Етнографски музей - Пловдив представят част от фотографиите на стари автентични костюми, правени през последните години и обединени под името „Девойко, мари хубава”. Фотограф на изложбата е Петър Петров.

Фотографската изложба "Девойко, мари хубава" може да бъде разгледана от 1.03.2020 до 15.03.2020 г. в Цар-Симеоновата градина, до фонтана „Деметра“. Красотата на българската в традиционен костюм ще бъде показана на фона на вековните дървета в парка Цар-Симеонова градина в Пловдив. Великолепният парк е завършен през 1892 г. във връзка с откриването на Първото българско земеделско-промишлено изложение. Изложбата ще бъде точно до фонтана „Деметра“, шедьовър на италианския скулптор Арнолдо Дзоки, който преди 128 години е украсявал входа на Първото изложение. 

Носията за българина никога не е била само дреха, не е само вещ и символ, тя е свята като домашния олтар, огнището, земята, хляба и вярата. Всяка от тях има свой собствен живот, свой език, своя история. Всички обаче нашепват легенди, разказват за традиции и вярвания, помогнали да се съхраним като народ. Гражданите на Пловдив и гостите на града могат да ѝ се насладят по всяко време, от 1.03.2020 до 15.03.2020 г.

 Изложбата „Девойко мари хубава” се осъществява със съдействието на Община Пловдив.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина