Казусът с наводнените мазета в Капана стигна до Министерството

Автор: Plovdiv Now 4377
Казусът с наводнените мазета в Капана стигна до Министерството

Казусът с наводнените мазета в квартал "Капана" стигна до Министерството на околната среда и водите. След сигнал до омбудсмана на Пловдив Борислав Стаматов от администрацията му са поискали от МОСВ да назначи проверка по случая. Повече от месец по-късно обаче становище по въпроса все още няма, предаде trafficnews.bg

Течът в избите на жилищните сгради, затворени в карето между ул. „Абаджийска“, ул. „Алцеко“, ул. „Константин Стоилов“ и ул. „Кирил Попов“, е от повече от 6 години. Досега собствениците на сградите са подали редица жалби, назначени са и проверки. Резултат обаче няма - течът се появява и спира от само себе си. Водата на места достига 50 см. а помпите работят денонощно. 

Жители на арт-квартала се оплакаха от поредното наводнение в началото на месец ноември миналата година. 

„От четири години системно се наводняват обектите ни. Обръщали сме се към Общината и ВиК, но според тях проблемът е в нашата градинка”. Независима фирма бе наета от нас, собствениците на обектите, за да се направи обследване. Според експертите се касае за спукана тръба под паветата на улица „Константин Стоилов”. Това е единствения път за Стария град и за нас това е проблема улицата да се разкопае и да се отрази повредата”, каза пред наш репортер Гаро Узунян собственик на „СандъкЪ“. Именно неговото заведение е най-потърпевшо. Мазето е напълно наводнено.

От администрацията на омбудсмана предприели проверка намясто. От ВиК били категорични, че съществуващите и канализационни мрежи функционират нормално и нямат технически проблеми, а наводняването в района е вследствие на подпочвени води. Поради това било сезирано ресорното министерство. В момента единствено държавните институции могат да назначат геоложки и хидрогеоложки проучвания в района, тъй като се касае за архитектурен ансамбъл, обяснява омбусманът.

"Нашата оценка на фактическата обстановка бе, че създалата се ситуация е аварийна и се налага да се предприемат аварийно-спасителни мероприятия с цел запазване живота, здравето и имуществото на гражданите", допълва той. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина