Каменните стени на Марица стават част от културното наследство на Пловдив?

Автор: Plovdiv Now 4123
Каменните стени на Марица стават част от културното наследство на Пловдив?

Подпорните каменни стени в коритото на река Марица, подходите на моста на Герджика и скулптурите на моста на Международния панаир да бъдат включени в списъците на недвижимо културно наследство, ще предложат на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ инж. Константин Константинов, арх. Румяна Пройкова, арх. Виолета Раева, гл. ас. д-р Стефан Шивачев и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Съоръжението, построено по подобие на дигите в Прага, е  последният монументален строеж, направен по мащабна строителна технология на територията на Пловдив, след Акведукта и крепостните стени.

„Зидарията, укрепваща бреговете на река Марица е измайсторена от ръчно изработени дялани блокове от сиенитни и гранитни скали с височина около 30 см. и е част от автентичността и уникалния дух на Пловдив“, смятат инициаторите на предложението.

Според тях подпорните каменни стени по протежението на река Марица, подходите на моста на Герджика, както и скулптурите на моста на Международния панаир, са изключително богатство за град Пловдив и трябва да бъде направено всичко възможно за съхраняването и опазването им.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина