Хайдути нахлуха в Етнографския музей в Пловдив СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now   8445
Хайдути нахлуха в Етнографския музей в Пловдив СНИМКИ

Безстрашни хайдути с пушкала и засукани мустаци превзеха сградата на Етнографския музей снощи. Мисията на смелите мъже не бе да спасяват народа си от поробител, а да представят календара на сдружение „Хайдути”, пише PlovdivTime.bg.

12 месеца и 12 въздействащи снимки, дело на виртуозния майстор на обектива Любомир Сергеев  – носител на най-престижната световна награда за фотография „Виктория”, превръщат творението на хайдутите в колекционерско бижу.

Кадрите показват възстановки на  хайдушко облекло, а момчетата от снимките са въоръжени до зъби и с автентични пушки, саби и ножове.

За втора поредна година членовете на сдружение „Хайдути” пускат такъв календар. Приходите от него ще отидат за заснемането на игрален филм „Смутни времена” по книгата на Вера Мутафчиева „Летопис на смутното време”.

Амбициозният проект цели да разкаже с максимална достоверност за хайдушкото движение и борбата за свободата на България през 18 и 19 в. Преди време общината отпусна 20 000 лв. за проекта, своята подкрепа е дала и голяма застрахователна компания. Нужни са обаче още средства и пловдивските „Хайдути” вместо да се оплакват, всеотдайно работят за набавянето им. Крайната цел е през 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, игралният филм да бъде факт.

По време на премиерата на календара в Етнографския музей бе представен и образователният филм, който сдружение „Хайдути” представя на пловдивските ученици, за да им разкрие историята на смелите българи, дали живота си за свободата ни.

Депутатът от Пловдив Славчо Атанасов, който подкрепя идеята за филма и е обещал съдействие пред Министерство на културата, получи специален подарък от „Хайдути” – автентична 150-годишна носия от Тракийския регион. Атанасов не се замисли и веднага я дари на Етнографския музей в лицето на директора Ангел Янков.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина