Глоба за заведение в Пловдив заради минимална разлика в касата

Автор: Plovdiv Now 4751
Глоба за заведение в Пловдив заради минимална разлика в касата

Пловдивско заведение се сдоби с глоба от 500 лева след проверка на НАП. Служителите на приходната агенция посетили детски център и кафене към него. След контролна покупка, данъчните се легитимирали и започнала проверка. Направена била „Стоп каса”, която обаче установила разлика между отразената наличност по фискал и реална сума в наличност.

Сутринта, заведението започнало с оборот 110 лева, въведен по надлежния ред в системата на апарата. По време на проверката на устройството било изписана сумата от 122 лева, но в касата се намирали само 114,40 лева. От наличната сума липсвали 7,60 лева.

От заведението отбелязали, че сумата била взета за разходи, но грешката била, че това им действие не било отразено на фискалното устройство.

Данъчните съставили акт на фирмата, а след месец било изготвено и наказателното постановление.  Мениджърите на кафенето отнесли санкцията до Районен съд. В молбата си те отбелязали, че наказателното постановление е незаконосъобразно и неправилно. Касаело се за разлика в малък размер, а самият случай е маловажен.

Не на такова мнение обаче се оказа съда. Магистратите потвърдиха санкцията на заведението, като в мотивите си, те са описали, че това е сериозно нарушение на наредбата и не може да се говори за маловажен случай.

Според закона наказанието, което се предвижда за този вид деяния е имуществена санкция от 500 лева до 2000 лева. В случая това е първо провинение на фирмата и поради тази причина тя е наказана само с 500 лева.

Снимка: Илюстративна

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина