Галерия „Дяков“ празнува 25 години с голяма изложба на носителите на Годишната награда на галерията

Автор: Plovdiv Now 5852
Галерия „Дяков“ празнува 25 години с голяма изложба на носителите на Годишната награда на галерията

Галерия Дяков е открита на 31 май 1996 г. със самостоятелна изложба на Ганчо Карабаджаков. Галерията се намира на най-долния етаж от фамилната наследствена къща на известния  производител и търговец на тютюневи изделия Петър Дяков. Къщата е построена в края на ХIX в. на Сахат тепе в абсолютния център на Пловдив.

През четвъртвековното си съществуване галерия „Дяков“ е представила със самостоятелни изложби десетки утвърдени  български творци от различни поколения с различен творчески и стилов почерк.  Неизменен до днес във времето остава знакът за високо качество на показаното. Между имената са Георги Божилов – Слона, Димитър Киров, Стоян Цанев, Ангел Василев, Вълчан Петров, Румен Нечев, Васил Стоев, Станимир Видев, Николай Кучков, Вежди Рашидов, Стоимен Стоилов, Любен Диманов, Николай Стоев… Риск е да се изброяват подробно  авторите, защото пропускането на нечие име е недостойно. Всички са упоменати в юбилейната дипляна.

Всяка година на рождения ден на галерията, собственичката Анна Дякова връчва  награда плакет, дело на художника Атанас Хранов, за изложба от предходната година, чиито художествени качества са били най-високо оценени от публиката и специалистите. В дипляната са упоменати всички носители на наградата.

Трябва да се отбележи и факта, че през целите 25 години Галерията никога не е ползвала общински, държавна или европейска помощ. Това не е налагало Галерията да прави компромиси. Нейната сила е в неотменното следване на избрания естетически път – очевидна гаранция за четвъртвековен успех и престиж.

Тази година за 25-ия си рожден ден галерия „Дяков“ ще представи изложбата „Лауреати“, изградена от специално създадени за случая творби от носители на Годишната награда на галерия „Дяков“.

Изложбата ще се открие на 31 май 2021 г. в 18.00 ч. и ще продължи през целия юни.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина