Европейски пари преобразяват Източната порта и Небет тепе

Автор: Валерия Василева 5266
Европейски пари преобразяват Източната порта и Небет тепе

Проектът за Източната порта бе внесен за ново разглеждане в Националния институт за недвижимо културно наследство. Надяваме се да бъде разгледан и одобрен, защото общината планира да кандидатства за финансиране по европрограмата "Региони в растеж", която ще бъдат отворена през месец март, обяви кметът Иван Тотев. 

В началото на август 2018 г. стана ясно, че НИНКН е дал зелена светлина на идейния проект за Източната порта на екипа в състав арх. Галина Пировска, археолог-проучвател Мая Мартинова-Кютова, реставратор-технолог Никола Стоянов, реставратор-технолог Аглика Икономова, конструкции инж. Мая Мишева.

Експертите засипаха със суперлативи идейната концепция, подчертавайки, че към проекта за експонацията на един от най-важните исторически обекти в Пловдив е подходено изключително прецизно и изчерпателно. В името на по-добрата експонация, специалистите от Националния институт за недвижимо културно наследство препоръча да бъде разгърнат вторият вариант.

Между двете визии има несъществени разлики. Доволни сме, че работата ни е оценена, казаха тогава за Plovdiv Time от екипа. Новото разглеждане на документацията в момента е заради корекция в уличната регулация.

Кандидатстването за европейско финансиране ще върне към живот и археологическият обект на Небет тепе. На обекта там в последните години работи археологът София Христева.

Сумата, за която местната власт ще кандидатства, е общо 9 млн. лв.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина