Еколаборатория, класна стая на открито или площадка в три детски градини в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 18046
Еколаборатория, класна стая на открито или площадка в три детски градини в Пловдив

Екологична лаборатория, класна стая на открито или нова площадка ще има в три детски градини в район „Централен“. Те спечелиха проекти в конкурса „Обичам природата - и аз участвам“, съобщи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

В двора на ДГ „Буратино“ ще бъде изградена екологичната класна стая, в която ще се правят лабораторни научни изследвания по метода на Мария Монтесори. Ще се спазва и принципа на световноизвестната италианска педагожка, при който по-големите учат по-малките.

Постройката ще е изцяло от дърво и екологични материали и ще събира 15 деца. Подовата настилка ще е прозрачна и през нея ще се виждат поставените под нея дървени пънчета и стружки. Вътре малчуганите ще ходят боси, като по-малките ще играят на образователни игри и ще редят пъзели върху килими на пода, а по-големите ще правят изследвания на 4 масички.

„Децата ще правят хербарии с растителни видове, събрани от двора и ще проследяват цикъла на живот при растения, животни и хора.  Постройката ще бъде оградена от саксии, в които ще се отглеждат билки и подправки“, разказа директорът на ДГ „Буратино“ Димитрия Добрева.

Тя допълни, че в къщичката ще бъдат инсталирани далекоглед и микроскоп, ще има и познавателни табла за планетите и Космоса, както и за устройството на човешкото тяло.  

ДГ „Малкият принц“ ще има нова класна стая в двора на градината. Тя ще е разположена близо до детските площадки, на сенчесто място под дърветата.

„На 4 дървени ергономични маси с пейки ще работи една група от около 25 деца. Те ще провеждат уроци на открито, свързани с опазване и наблюдение на околната среда. В стаята ще бъде ситуирана и библиотека с енциклопедии, книги и хербарии от различни природни материали“, поясни директорът на ДГ “Малкият принц“ Анелия Божанова.

Тя обясни, че до класната стая ще бъде изградена и зона за активност на открито, където децата да се раздвижат след заниманията. Тя ще е покрита с ударопоглъщаща настилка, върху която ще се монтира дървено мостче за баланс.

В ДГ “Зора“ ще бъде инсталирано ново голямо комбинирано съоръжение за игра с пързалки, катерушки и пейки“, информира директорът Дора Янева.

„Гордея се с професионализма и предприемчивостта на директорите и екипите на детските градини в район „Централен“. Благодарение на тях, както и на общите ни усилия и подкрепа, те отговарят на най-високите европейски стандарти, а въведените иновативни методи на преподаване ги правят все по-модерни и привлекателни“, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина