Джипси джаз, изпят на френски и музика от 30-те звучи в сърцето на Стария град

Автор: Plovdiv Now 7668
Джипси джаз, изпят на френски и музика от 30-те звучи в сърцето на Стария град

Gypsy Jazz Night очаква меломаните в Бар Конюшните на ул.“Съборна“ 20 в Стария град на 20 юли. Началото е в 20.30 часа.

В тази специална вечер, публиката ще се пренесе в атмосферата на 30-те години и джипси джаза. Ще послуша джаз, изпят на френски, песни на групата ZAZ и джаз мануш. Затова ще се погрижат момчетата от Hot Club de Plovdiv и Надя Тончева.

Ето и участниците в Gypsy Jazz Night: Надя Тончева - вокал, Момчил Ангелов - китара, Петър Койчев - китара, Христо Минчев - контрабас и Любомир Толумбаджиев - цигулка.

Надя Тончева е родена в Казанлък. Завършва Националното музикално училище „Христина Морфова” в Стара Загора, специалност пиано, и Академията за музикално танцово и изобразително изкуство - Пловдив, също пиано.

Още като студентка, през 80-те години на ХХ век, започва кариерата й като вокалист в първата в България акапелна джазова формация „Траяна”. Групата е и първата у нас в този формат, в чието творчество се преплитат елементи на джаз, класическа музика и български фолклор. „Траяна” е изнасяла свои рецитали на фестивалите „Златният орфей“ и „Бургас и морето“. Има концертни изяви в Русия, Кипър, както и съвместни проекти с най-добрите български джазови музиканти - Милчо Левиев, Антони Дончев, Теодосий Спасов, „Джаз линия“ – Пловдив, Йълдъз Ибрахимова, Стефка Оникян, оркестърът на Българското радио и телевизия с диригент Вили Казасян и много други. Надя Тончева е автор на някои от вокалните аранжименти на групата. Нейната вокална адаптация на „Ръченица“ от симфоничното произведение „Тракийски танци“ на Петко Стайнов е включена в учебниците по музика.

След „Траяна” избира пътя на гастролиращ музикант, който я отвежда като певец и пианист в почти целия свят - Швейцария, Норвегия, Гърция, Египет, Израел, Сирия, Ливан, Канарските острови. По време на традиционните тържества в кралския двор в Мароко тя пее на една сцена с мегазвездата Принс. През последните години Надя Тончева се изявява на българската концертна и джазова сцена. По време на откриването на българската изложба в Лувъра през 2015 година певицата, родена в Казанлък, изнася самостоятелен концерт в Париж.

Надя Тончева е преподавател по поп и джаз пеене в НУМСИ „Христина Морфова” в Стара Загора. За своя принос към българската култура през 2016 година е отличена с почетен знак „Златен век” – звезда, на Министерството на културата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина