Две години, след като падна стена на къща в Пловдив: Глобиха строителния надзор

Автор: Виктория Петрова 6897
Две години, след като падна стена на къща в Пловдив: Глобиха строителния надзор

Символична санкция от 1000 лева получи фирмата „Стрикт“ ЕООД с управител инж. Николай Николов, която бе строителен надзор на обекта на ул. "Ниш", при чиито изкопни работи, се срути стена на къща в съседство.

Припомняме, че инцидентът стана преди малко по-малко от 2 години. В края на юни 2020 година сградата на ул. „Ниш” 3 в центъра на Пловдив се срути заради строеж в съседен имот. Като по чудо нямаше пострадали, тъй като по време на произшествието една от обитателките беше в къщата.

Тогава се родиха различни хипотези за срутването на близо 60-годишната сграда. Според хората от квартала багер е закачил стената и това е причинило срутването. Други коментираха, че в основата на изкопа са забивани лайсни, с които се правят подпори за кофраж, и това вероятно е предизвикало срутването от вибрациите.

На място в деня на инцидента пред репортер на TrafficNews инж. Николов подчерта, че къщата на улица "Ниш" може да бъде укрепена, но е икономически необосновано.

"Тепърва ще се анализира какво се е случило, самата къща няма основи, има една дупка посредата, която не сме я видели при изкопите за основите на новата сграда. Когато стената рухна, я видяхме. Откъде да знам, че има дупка. Ние укрепваме по проект, изпълняваме всичко, както си е по проект, а не правим нещо, което ние да сме измислили. Това е одобрено, това правим". Така изпълнителят на бъдещата кооперация на улица "Ниш" в Пловдив Иван Христозов коментира тогава сагата. 

Увредената къща бе незабавно отцепена, а хората евакуирани. На мястото пристигнаха и експерти от РДНСК-Пловдив. 

Според извършената проверка от страната на РДНСК-Пловдив във връзка с възникнала авария при строежа, било констатирано, че „СТРИКТ” ЕООД, в качеството си на лице, упражняващо строителен надзор, е допуснало изпълнението на строеж в нарушение на правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи и като не е осъществило достатъчен контрол относно спазване на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд в строителството. Това от своя страна допуснало увреждане на страничен имот в вследствие на строителството.

 

В хода на проверката било установено, че се е свлякла калканната стена на съществуваща жилищна сграда. При свличането на калканната стена било компрометирано и изпълненото укрепване на изкопа от метални профили и дървени талпи. Съгласно одобрения инвестиционен проект по част „Конструктивна“, по границата със съседния ипот било предвидено изкопът да бъде укрепен обаче със стоманени пилоти. 

Гореописаните обстоятелствата били отразени в Констативен акт от  РДНСК - Пловдив. 

От една страна според съда има констатирано несъответствие с нормативните изисквания за осигуряване на конструкциите на сградите срещу статични и динамични натоварвания, като е установено, че авариралата сграда е била с изтекъл експлоатационен срок, строена в години без стриктни норми за проектиране за статични и сеизмични натоварвания.

От друга страна обаче, магистратите са приели, че извършените строителни дейности в съседния имот са катализатор за настъпилата авария предвид лошото физическо състояние и значителната амортизация на конструкцията на сградата, дължащи се и на допълнително преконструиране от страна на собствениците, което е довело до заплаха за нейната устойчивост и неизменност.

Установява се, че това несъответствие е било налице към датата на сключване на договора от страна на „СТРИКТ” ЕООД, въпреки което е допуснато изпълнението на строежа.

Съдът още е установил, че сградата е компрометирана още на ниво проектиране и че техническият контрол по част „Конструктивна“ не е изпълнило законовите си задължения по контрол и недопускане на строителство, което не отговаря на нормативните изисквания.

Именно това е причината фирмата „Стрикт“ да бъде санкионирана с 1000 лева. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина