До 30 000 лв. е глобата за събарянето на къщата на търговеца на тютюн Васил Куцоглу в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5820
До 30 000 лв. е глобата за събарянето на  къщата на търговеца на тютюн Васил Куцоглу в Пловдив

До 30 000 лв. е глобата за незаконното събаряне на емблематичната къща на богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу зад общината в Пловдив, съобщи БНТ. Собствениците й пък ще трябва да я възстановят в първоначалния й вид.

Александър Трайков - директор на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата, обясни, че сградата се намира в центъра на Пловдив и е със специфично културно значение.

По думите му обаче не се знае поради какви обстоятелства е била съборена, така че Министерството на културата е предприела проверка и случаят ще бъде предаден на прокуратурата за разследване.

Трайков отбелязва още, че чешкият архитект Йосиф Шнитер остава в наследството на Пловдив повече от 20 сгради, произведения на изкуството. Според внучката му това е поредно посегателство срещу историята на Пловдив. По думите на Мария Шнитер най-вероятно пак ще се окаже, че не са нарушени никакви правила и никакви норми.

От фирмата изпълнител са отказали всякакъв коментар. Собственикът на обекта обяснил, че къщата е съборена, защото е пострадала от големите валежи.  

Преди да бъде съборена,  красивата сграда, проектирана от арх. Йосиф Шнитер, бе собственост на старата пловдивска фамилия Обрейкови. Тя бе съхранена от набези и за щастие не последва съдбата на други архитектурни паметници да бъде изпепелена. Макар и с жестоки рани от времето, в продължение на години великолепната къща, улавяше погледите на ценителите.  

Жилищната сграда, която през годините е ползвана и за детска градина, бе архитектурно-строителен паметник на културата от новото време с категория „Ансамблово значение”. Проектирана е от арх. Йосиф Шнитер и е построена по заръка на Васил Куцоглу. Забележителният родопчанин и тютюнотърговец използвал сградата, когато пристигал в Пловдив по различни дела. Васил, Георги и Константин са синове син на щедрия дарител Анастас Куцоглу.

Първоначално Анастас разработил тютюневата фирма „Братя Куцоглу”. Успял да въведе в бизнеса сина си Васил, който заедно с брат си Константин основал акционерното дружество „АКА” през 1921 г. Като достоен немски възпитаник Васил успял да разработи фирмата и се превърнал в един от сериозните играчи на тютюневия пазар у нас, в Гърция и Турция, търгували и в Холандия и Германия. В Пловдив имали клон на бизнеса. Годишните приходи на „АКА” надхвърлили 30 млн. лв. Дружеството работело успешно и през 30-те години на 20 в., когато Васил се оттеглил първо в Австрия, а после и в Швейцария. Той бил най-образованият сред синовете на Анастас Куцоглу. Починал през 1975 г.Посмъртно през 1989 г. у нас са издадени неговите „Спомени и размисли”, писани в Швейцария, разказва театроведът и изследовател Пенка Калинкова.

Васил оставя наследството си на своите племенници. Сред тях са и децата от брака на сестра му Недялка с Лулчо Обрейков, брат на създателя на Пловдивския мострен панаир Обрейко Обрейков, председател на Търговско-промишлената камара. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина