Директорът на “Паисий Хилендарски“: Не съм удрял ученик, това е отмъщение за изискванията ми

Автор: Виктория Петрова 6884
Директорът на “Паисий Хилендарски“: Не съм удрял ученик, това е отмъщение за изискванията ми

"Никога не съм удрял ученик. Аз не съм агресивен, работя от 40 години в професията", така коментира обвинението, отправено от ученик от 8 "в" клас и неговите родители, директорът на училище "Паисий Хилендарски" Илия Къртев.

Само преди няколко дни момчето се оплака, че учителят му по математика, който е и директор на пловдивското школо, му е посегнал и ударил в час. Родителите са пуснали жалба в Регионални управления на образованието и вече тече проверка по случая. 

Спорният инцидент се развива в час по математика на 13 февруари, предпоследния ден на миналата учебна седмица. Версиите и на директор Къртев и на ученика съвпадат само до там, че учителят го накарал да излезе да реши на дъската квадратно уравнение. Ученикът отказал с аргумент, че е отсъствал в часовете, когато е взиман материалът.

Директорът взел дневника и тръгнал към него, за да му покаже, че е присъствал в учебните часове, когато е предавал урока за квадратни уравнения. Разлистил го на чина на момчето и се надвесил да му покаже. От тук обаче версиите на двамата са коренно различни.

"Аз му казах, ето ти си присъствал и въпреки това, той не пожела да излезе на дъската. Той се беше надвел, дръпнах се и се прибра на чина. Той реагира бурно на висок глас", посочи преподавателят. А според младежа именно тогава директорът го удря "с ръка по главата".

"Не съм му удрял шамар, не се е стигало до никаква физическа саморазправа. Казах му, че след като не желае да работи и пречи на класа, тъй като е шумен, трябва да напусне класната стая и да чака отвън до края на часа. Обясних му, че чакам разговор с родителите му. Това е нашият вътрешен правилник, който нарушава дисциплината и не иска да работи, бива отстраняван от часа и се вика родител. Той стана и на излизане от стаята извика "няма да дойде родител" и трясня вратата", обясни пред наш репортер д-р Къртев.

Това е записано и в дневника, където директорът е отразил забележка на ученика, в която е упоменато, че нарушава дисциплината, отстранен е и ще бъде осъществена среща с родител. В останалите часове до края на учебния ден момчето е присъствало. В същия ден е имало и Педагогически съвет. 

"Той се появи с баща си и майка си. Държаха се много грубо. Влязоха бурни и афектирани, че аз съм му нарушавал личното пространство на детето и съм го бил ударил, което не отговаря на истината", посочи директорът. На въпрос дали е имало физическо съприкосновение, той обясни:

"Не съм имал физическо съприкосновение. Ако е имало нещо, докато се буташе в дневника, това е било. Нямало е нито удар, нито шамари, нито ритници или нещо от този род", посочи директорът. 

Преподавателят категорично отрече и последващата версия, че младежът бил стресиран и не влизал в часовете му. 

"Нито в един час не е отсъствал, по нито един предмет. Следващото ни занимание беше във вторник /б.а. на 18 февруари/. Беше в час и всичко беше нормално. Ученикът е спокоен, с него е говорил и педагогическия съветник, който заключи същото", посочи д-р Къртев. 

Класната ръководителка на 8 "в" г-жа Петя Младененова обясни, че младежът е със силни експресивни реакции и е много шумен. Той е щял да бъде наказан със забележка за лошо поведение, но тогава излиза в болничен, и наказанието не се прилага реално. Майка му е била информирана за "грамогласните му изблици и лоша дисциплина".

"Не мисля, че директорът би направил подобно нещо. Разговаряли сме с класа за часовете по математика - част от учениците признават, че са шумни и дисциплината е лоша, други не го признават. Никой ученик не ми е споделил какво точно се е случило в този ден, не са споменавали за удар или подобно нещо", посочи класният ръководител.

На наш въпрос защо ученикът представя друга версия от неговата, директорът изказа предположение, че е заради строгостта му и изискванията да бъде усвоен материалът.

"Според мен това е вид отмъщение, защото съм строг и изисквам. Преподавам само на този клас, тъй като хорариумът на директора е малък. Летвата е вдигната като им преподавам аз и това не устройва всеки", посочва директора.

Успехът на класа за първия учебен срок е пъстър - от 3 до 6, а ученикът, с който е възникнал конфликта, е един от тези със "среден" резултат. 

В класната стая има камери, които ще покажат какво точно се е случило във въпросния ден и час. 

"Аз не мога да сваля записи, ще дойде специалист и надявам се записът ще бъде свален и ще бъде предаден и на РУО-Пловдив, тъй като има спусната вече жалба. Ще дойдат специалисти и ще разследват. Нека да видим", посочи директорът. 

Илия Къртев е в системата на образованието от 40 години и е категоричен, че до момента никога не е бил намесван в подобен скандал. Бил е заместник-ректор на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". 

До 4 март трябва проверката на РУО-Пловдив да приключи и да има официално становище по случая. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина