Дигиталните тоалетни за 180 хил. лева в Пловдив минаха на аналогов режим

Автор: Ива Модова 6921
Дигиталните тоалетни за 180 хил. лева в Пловдив минаха на аналогов режим

Точно една година след поставянето на ултрамодерните тоалетни в центъра на Пловдив, за които Общината плати 180 хиляди лева, автоматичната система излезе от строя. През лятото на 2018 модерните санитарни възли, бяха монтирани на място на легендарните писоари в Капана, а обещанията бяха за „невиждана” услуга в сферата на нуждите.

През уикенда Пловдив гъмжеше от туристи – българи и чужденци, предпочели разходка в сърцето на града. С редакцията ни се свързаха две дами от София, сблъскали се с неудобството от градските тоалетни под тепетата. Срещу един лев те са посетили модерната автоматична тоалетна на улица „Железарска”. Привлечени от спретнатата визия и обещанията за несравнима чистота, определяйки възможностите на нужника, близки до новите постижения на роботиката в Япония, те решили да пробват „модерните” пловдивски придобивки.

Какво обаче се оказва – автоматичната система не работи.

„Нито водата, нито хартията, нито сапуна.Беше изключително мръсна”, заяви читателката ни.

Наш репортер провери на място каква е ситуацията със скъпите нужници, които струваха колкото разходите на цяло районно кметство в Пловдив, а цената за вход е колкото кафе в сладкарницата на Джумята. Действително и в двете кабини автоматичната система не функционира.

Още с влизането в тоалетната, водата се пуска, но не и след това. След натискане на бутона за тоалетна хартия, същата така й не излезе от модерната джаджа. Вода от мивката не тръгна, нито сапун, нито сешоар. Ситуацията с кабинка номер 2 бе абсолютно същата. Срещу левче толкова!  

Що се касае за чистотата – наш репортер не успя да улови нечистотии или миризми. 

Към момента в Пловдив работят 9 обществени тоалетни: в подлеза на Централна гара, парк „Белите брези“, Цар-Симеоновата градина (до Пеещите фонтани), Дондуковата градина, подхода към Стария град от Понеделник пазара, както и откъм улица „Съборна“, стадион „Пловдив“ (пред бариерата), Гребния канал, градинката на улица „Капитан Райчо“.

От началото на април тази година всички санитарни възли са безплатни. Какво обаче гостите на града получават срещу нула лева?

Проверихме някои от най-посещаваните WC, тези в централната градска част, съсредоточени до забележителностите. Това са места с най-много поток от хора  - тоалетната до Понеделник пазара, в Цар-Симеоновата градина и Дондуковата градина.

В почти всички се забеляза липса на сапун, а тези, в които все пак има, е поставен в шише от минерална вода. Тоалетната хартия е кът, както и салфетки за ръце.

Всички констатации на нашия репортер бяха предадени към общинското предприятие, което отговаря за спретнатия вид на обществените тоалетни.

От ОП „Чистота” заявиха, че веднага ще бъде назначена проверка в автоматичните тоалетни на улица „Железарска”. Техниците ще отстранят повредата, която по думите на Оник Агопян най-вероятно се касае за техническа неизправност.

Относно останалите проблеми с чистотата, на място ще бъде извършена проверка.

„Наши служители са ангажирани целодневно да следят за хигиената в тоалетните, както и наличието на консумативи. Ако се констатира липса на такива или за мръсотия, служителите веднага ще отстранят проблемите. При направената проверка проверка в трите обекта, не са констатирани проблеми”, заявиха от предприятието.

Изводът на нашия репортер бе, че е много по-целесъобразно е да прескочите ултра модерните тоалетни в Капана и да седнете в някое от заведенията наоколо. Срещу тази сума ще получите хем нещо за пиене, хем ще може да ползвате и тоалетната им, която е в артквартала на Пловдив.

Явно градските власти мислят същото и предпочитат по такъв начин да вдигат оборота на капанчетата в квартала, тъй като тоалетните са все по-малко.

Ето и вида на градските тоалетни, както и ВИДЕО от неработещата система:

Тоалетните в Дондуковата градина

Тоалетните в Цар-Симеоновата градина (до Пеещите фонтани):

Тоалетните на подхода към Стария град от Понеделник пазара:

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина