Девет дни забавления подарява “Старинен Пловдив“ по повод Деня на детето

Автор: Plovdiv Now 7391
Девет дни забавления подарява “Старинен Пловдив“ по повод Деня на детето
Общински институт „Старинен Пловдив“ традиционно организира богата и интересна програма посветена на 1 юни – Международния ден на детето.
 
Тази година „Празник на детето в Стария град“ ще се проведе в периода от 27 май до 4 юни, включително. Пловдивчани и гости на града ще имат възможност да посетят събития, ориентирани към всички възрасти, и разбира се най-вече към децата.
 
Програмата включва изключително разнообразни жанрово прояви - рисуване, концерти, творчески ателиета, различни изложби, пленер, детска работилница, Панорама на детското творчество на Сдружение „духовно огледало“, Голям детски концерт на Римски стадион с участието на ансамбъл „Престо“ от НУМТИ „Добрин Петков“, част от XIV МФ „Дни на музиката в Балабанова къща“, куклено-театрално представление „Златното момиче“ и много други.
 
Вижте програмата по дни и часове:
ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО В СТАРИЯ ГРАД
27.05. – 04.06.2023 г.
27.05.2023 г. (събота), 14:00 - 16:00 ч., Балабанова къща
Арт ателие - музика и рисуване с ментори музикалният педагог Снежана Илинова и Карамфила Пръхчарова - уредник на Балабанова къща
 
Програмата по раздели:
МУЗИКАЛНИ КАРТИНИ – рисуване по темата от заглавията на пиесите: „Параход”, „Мъгла над реката”, „Когато светците маршируват”, „Гайдарите идват”, „Бебе пчела”, „Трите прасенца”, „Скачащият Джак” и др.
ОТПЕЧАТЪЦИ ОТ ПРЪСТИ
Рисуване на картини с отпечатъци от върха на пръстите и запознаване с постановката при свирене на пиано. С помощта на оцветяването се открива точното оформяне на ръката и пръстите за свирене. С отпечатъци „се изсвирва” проста мелодия, като свирещите деца помагат на рисуващите за съответните цветове и пръсти. Ръцете се почистват и се изсвирва мелодията на пианото.
РИСУВАМЕ РИТЪМ
С различни по дължина елементи (правоъгълници, тирета, вълнообразни линии и др.) изобразяване на елементарен ритъм. Изсвирване на пиано на произволен тон.
РИСУВАМЕ МЕЛОДИЯ
 
С избран елемент (снежинка, сърчице, кръгче, звезда и др.) изобразяване на мелодичната линия на лесна песничка.
27.05.2023 г. (събота), 17:00 ч., Балабанова къща дълбока и сводеста зала
* Откриване на изложба „ДЕТСТВО”, представена от Фондация „Малък Зограф“. Експозицията представя селекция от обвързани тематично 35-40 отличени детски картини на млади таланти от над 60 страни в света, участвали в десетте издания на „Световен конкурс за детска рисунка“ с организатор Фондация „Малък Зограф”.
* Откриване на изложба с детски рисунки сътворени по време на работилницата, посветена на Атанас Кръстев, съвместно с НЧ „Проф. Кирил Дженев-2018”.
* Празничното откриване ще се реализира на открито с танцов детски състав „Луди млади” и детска балетна школа „Фламинго” към НЧ „Проф. Кирил Дженев-2018”.
28.05.2023 г. (неделя), 13:00 - 16:00 ч., Музейна аптека „Хипократ” - двор
Образователно-творческо ателие, посветено на биологичното разнообразие в растителния свят „Билки и треви нарисувай ти!” с ментори Татяна Йорданова и Карамфила Пръхчарова - служители на ОИ „Старинен Пловдив”
Цел: запознаване на децата с частите на растенията и техните особености, както и с лечебните свойства на някои от растенията; разполагаме с нагледни материали и презентация „Час по ботаника”.
Метод: създаване на рисунки с различни техники; рисуване от натура и рисуване по шаблон
28.05.2023 г. (неделя), начало 10:30 ч., сборен пункт Площада пред църквата „Св. св. Константин и Елена”
Еднодневен пленер „Слънчеви къщи”, в партньорство с Школа по рисуване M&m - Диана Папазова и Арт ателие - Мина Денева
* 15:00 ч. Откриване на изложба с творбите от пленера - двор на Къща Хиндлиян
29.05.2023 г. (понеделник), 18:00 ч., Балабанова къща
Концерт класическа музика на децата-таланти от Къща за музикални вълшебства „Дивизи”
01.06.2023 г. (четвъртък), 11:30 - 17:00 ч., Къщата на Верен Стамболян (постоянна експозиция на Димитър Киров) – двор, при лошо време хайет партер и покрит кьошк
 
ОИ „Старинен Пловдив”, в партньорство със Зонта клуб - Пловдив, проект ПОДАЙ РЪКА, СБЪДНИ МЕЧТА, СРЕД КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ГРАДА, в който участие ще вземат подрастващи от „Втори дом”, където са настанени украински бежанци и деца в неравностойно положение (деца, които са били обект на домашно насилие и са изведени в защитени жилища). Клубът се грижи трайно за тези целеви групи и очаквания брой деца е около 40, които ще пристигат за занимания в различни часови периоди.
В двора на Къща Стамболян са оформени, и децата на ротационен принцип ще посетят, различни творческа арт зони. В паузите, в двора, на децата ще се предоставят пакетирани закуски, вода и време за отмора, в което ще получават разнообразен тип познания.
 
Във времето за отмора децата ще имат възможност:
• Да разгледат къщата, да видят красивите фасадни стенописи и да се потопят в света от картини на Маестро Димитър Киров.
• В зона партер на къщата да изгледат двете серии на филма «Приключения на Фил и Поли» - предоставени от режисьорско сдружение «Непорасналите»
• 1-ва зона - за рисуване и моделиране с уредника на къщата г-жа Ангелина Ризова и ментора Елена Колева - Кабир. Децата рисуват с пръсти и моделират костюми от времето на Възраждането.
2-ра зона – музикална зона. Поканени са музиканти-ментори, които посредством акустични инструменти – китара и екзотични перкусионни, ще обучат децата какво е ритъм, основни правила за използване на инструментите и др.
Забавленията продължават с изненадващото идване на МИНИ МАУС, която ще отведе децата в зоната на творчеството – ще пълнят кукла от плат и ще получат сувенир- спомен от паметния 1-ви юни в Стария град, благодарение на ЗОНТА КЛУБ ПЛОВДИВ и ОИ „СТАРИНЕН ПЛОВДИВ”.
 
На финала всички деца, доброволци и екипа на Зонта клуб отвеждат децата на Римски стадион, за да изгледат Големия детски концерт.
 
01.06.2023 г. (четвъртък), 18:30 ч., Римски стадион
XI-то издание на ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ „РИМСКИЯТ СТАДИОН ОЖИВЯВА С АНСАМБЪЛ „ПРЕСТО” от НУМТИ „Добрин Петков” - събитието е част от XIV-ти Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”
03.06.2023 г. (събота), 10:00 - 17:00 ч., Къщата на д-р Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) – двор и зоната пред къщата
XXIV-то издание на Панорама на детското творчество, организирано от Сдружение „Духовно огледало”, включващо градско дефиле на детски духов бенд, концерт, отворени работилници за рисуване, плъстене, изработка на предмети от царевична шума и др.
 
04.06. (неделя), 11:00 - 14:00 ч., Къща Клианти
Откриване на изложба с детски картини, икони, литографии нарисувани от малките зографчета от Ателие „Зографче”-Самоков и арт работилница, представяща разнообразни техники.
04.06.2023 г. (неделя), 11:00 ч., Къщата на д-р Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев)
Професионалният пътуващ театър за деца „Елени” представя куклено-театралния спектакъл „Златното момиче”.
 
Снимката е илюстративна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина