Детска градина “Каменица“ в Пловдив ще има нова сграда с европейско финансиране

Автор: Plovdiv Now 16569
Детска градина “Каменица“ в Пловдив ще има нова сграда с европейско финансиране

Район „Централен“ планира да кандидатства за европейско финансиране за строеж на нова сграда на детска градина „Каменица“. По този повод вчера се проведе обществено обсъждане. Събитието, на което присъстваха десетки родители, се състоя в настоящата забавачка на ул. „Хан Аспарух“ №57.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов презентира готовия проект и обясни, че в новата постройка ще има шест групи деца, а не както в момента – едва четири.

„Всяка от групите ще разполага с детска площадка със съоръжения за игра, отговарящи на всички съвременни изисквания за безопасност и сигурност. Друго предимство е, че ще има самостоятелен кухненски блок, където храната за децата ще се приготвя на място“, поясни Стаменов.

Майките и татковците напълно одобриха намерението на районната администрация да кандидатства за средства от ОП „Региони в растеж“ за изграждането на нова сграда на ДГ „Каменица“. Районният кмет успокои притесненията на част от родителите относно  преместването на децата им в други детски градини по време на строителството.

„И двете групи, които остават в сградата, ще бъдат настанени в ДГ „Чайка“ , ДГ „Малкият принц“ ДГ „Снежанка“ или ДГ „Перуника“. За да са спокойни децата и за да приемат по-лесно промяната, те ще отидат в новите забавачки, заедно с учителките си и екипа на ДГ „Каменица“, посочи Георги Стаменов.

Той обеща, че ако проектът бъде одобрен за европейско финансиране, ще се организира втора среща с родителите, на която да се дискутира в детайли казуса с пребазирането.

Районният кмет сподели, че строежът на новата ДГ „Каменица“ е негово съкровено желание още от миналия кметски мандат и се надява то да бъде осъществено в настоящия. Той допълни, че идеята за финансирането на проекта по ОП „Региони в растеж“, му хрумнала, когато видял в условията на програмата, че 10 на сто от средствата, може да бъдат насочени към обекти, които не са в интегрираните зони за градско развитие, но са с високо обществено значение.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров адмирирал идеята за изграждането на нова детска градина с европейски средства и му наредил да стартира процедурата по възможно най-бързия начин, за да се вмести Община Пловдив в законовите срокове.

На срещата присъстваха и Надя Сотирова, главен експерт в отдел „Образование“ на община Пловдив, зам.-кметовете на район „Централен“ Тошо Пашов и Фиданка Кацарева и директорът на ДГ „Каменица“ Илиана Христова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина