Десет художници показват своите малки рисунки в една специална изложба в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 15382
Десет художници показват своите малки рисунки в една специална изложба в Пловдив

Малко преди Коледа десет художници събират своите малки рисунки за една специална изложба в галерия Лабиринт. Колекцията "Малки рисунки" ще бъде открита днес, 30 ноември, в 18 часа. В нея своите изящни работи ще представят Здравка Василева, Георги Щърбев, Кольо и Милена Мишеви, Трендафила Трендафилова, Рада Пилюшка, Деян Вълков, Димитър Янков, Дейвид Тадесе и Елена Калпакчиева.

Пловдивчани могат да надникнат в най-спонтанния за художника израз на емоции и впечатления – рисунката до 15 декември.

 Димитър Янков

Завършва специалност Дизайн в Национална художествена академия, София. Член на Дружеството на пловдивските художници; Участва в общи изложби на ДПХ В Галерия Гладстон, Общи изложби на СБХ- Национален изложбен

център Шипка 6, София, Изложби и проекти в Арт център Орхидея, Участия в Арт пленер Свежен 2019 и Международен арт пленер Пристан 2016.

Работи в областта на дизайна, приложното и изящно изкуство.

 Георги Щърбев

Учи живопис в Accademia di Beli arti- Рим, при проф. Франческо Делисанти. Работи в областта на информалната живопис. Неговата технология и повишена структура на картините правят стила му разпознаваем. Акцент в работата му са материалността - използването на нестандартни материали, пасти и пигменти. Цвета и условната форма също са част от композиционните му решения. Носител на награда за живописна ДПХ, Участие в Национални конкурси за съвременно изкуство на Мтел и Алианз-България, Кураторски проекти в България и Италия. Негови творби са изложени в Арт център Юго Вутен.

Трендафила Трендафилова

Завършва Живопис в Национална художествена академия, София. Последните няколко години се занимава с разработването на цикъл дигитални работи-живопис и рисунки. Участва в много общи изложби и кураторски проекти. Носител на наградите: За живопис на Фондация Едмонд Демерджиян, Награда за творчески престой в ателието на Сите дез арт Париж., Първа награда за живопис на името на Атанас Кръстев- г-я Червеното пони, Пловдив, Първа награда от Международно студентско биенале за рисунка., Награда за участие и изложба в Лятна академия Дом Витгенщайн- Виена и др.

Дейвид Тадесе

Той е най-младият участник в изложбата. Завършил е Националното училище за изящни изкуства Илия Петров-София през 2017. В момента студент в НХА, специалност Живопис. Участва в общи младежки и студентски изложби и проекти. Интересува се предимно от рисунката, монотипията, монохромната живопис и дигитална графика и живопис.

Рада Пилюшка

Дипломира се в Национална художествена академия, специалност Живопис. Преподава рисуване в Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ и НХА , София. Работи предимно в областта на рисунката, акварела и монотипията. В момента е докторант, занимаващ се с ролята и функцията на рисунката в живописта на няколко съвременни български художници.

 

Милена Мишева

Родена през 1964г. в Плевен. Живее и работи в Пловдив. През 1992 г. завършва живопис в НХА в класа на проф. Валентин Колев. Член е на Дружеството на пловдивските художници и на СБХ. Има над 20 самостоятелни изложби и много участия в регионални, национални и международни изложби. От 2011 – заедно с Калина Атанасова и Кольо Мишев създава Ателие 42, където тримата излагат и предлагат на публиката си своите произведения.

Кольо Мишев

Роден в Струмица, Македония. Завършва Художествена Академия Скопие през 1986г. От 1987 е член на Съюза на македонските художници от 1987г., а от 1996 - на Дружеството на пловдивските художници. Живее и работи в Пловдив. Има над 20 самостоятелни изложби в Македония и България, както и много участия в регионални, национални и международни изложби. От 2011 заедно с Калина Атанасова и Милена Мишева, създава Ателие 42, където тримата излагат и предлагат на публиката си своите произведения.

Елена Калпакчиева

Завършва НХА - София, специалност Сценография през 2001. Учи една година Пластични изкуства в университета Екс-Марсилия. Работила е като графичен дизайнер, сценограф на танцова компания Фрида, в момента е водещ на Ателие по рисуване за деца и любители, галерист. Има 3 самостоятелни изложби и участва активно в съвместни пленери и проекти.

Деян Вълков

Завършва специалност Стенопис в Национална художествена академия, София. Работи предимно в областта на живописта и стенописта. Характерно за работата му е технологията и смесването на сухи пигменти, пепел, сажди, лепила и различни видове бои върху платното. През последните 20 години, участва в множество изложби и кураторски проекти за съвременна живопис в България и чужбина. Неговите творби са част от престижни колекции в Германия, Испания, Америка, Гърция, Австрия, Чехия , България и др.

Здравка Василева

Дипломира се в НХА, спец. Живопис, при проф. Валентин Колев. От 2004г е редовен преподавател, а в момента доцент-ръководител на катедра Живопис и ръководител на ателие 52. Участва в редица общи изложби и проекти, по-важни от които са: По пътя на коприната - българо-китайска изложба в НХГ-София и Имперския музей на изкуството-Пекин, Изложба на преподаватели в Център за съвременно изкуство –Черна гора, Фестивал на изкуствата Аполония 2017., Идентичност между символика и цветове, кураторски проект на Луиджина Педди, BAZART- Швейцария, 40 години галерия Au Virage, Швейцария.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина